szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három év múlva, 2020 után végleg eltűnnek a polcokról a hagyományos izzók, ezután háztartási célokra csak LED-es fényforrások lesznek elérhetők. Erről a folyamatról tízből kilenc magyar fogyasztó már hallott, de addig, amíg ki nem ég egy lámpa, addig az emberek közel kétharmada nem is foglalkozik a csere gondolatával.

2009-ben az Európai Unió elrendelte a hagyományos izzók fokozatos kivezetését, elsősorban fenntarthatósági szempontok miatt, mivel becslései szerint az EU-s országok otthonaiban a fényforrások 85%-a hagyományos, rossz energiamutatókkal rendelkező izzólámpa. Ezt az arányt, amennyire lehetséges, szeretné leszorítani, ezért a többéves átfutás végére az áruházak polcain már csak a korábbi gyártásokból megmaradt hagyományos fényforrások kaphatók, azok is csak 2020-ig.

A LED-es eladásokban érdekelt INESA magyar otthonokat és fogyasztókat vizsgáló reprezentatív felmérése szerint egy átlagos magyar otthonban 12 lámpatest és 19 égő található, melyből az izzók fajtáját nézve a hagyományos, a kompakt és a LED-izzók is hasonló, 25% körüli arányban vannak jelen. A maradék 25%-ot egyéb, pl. halogén izzók teszik ki. Ez tehát némiképp kedvezőbb arányt mutat az EU-s számokhoz képest.

A magyarok növekvő nyitottságát és környezettudatosságát mutatja az is, hogy az otthonok több mint felében, 54%-ában találkozhatunk már legalább egy energiatakarékos LED-fényforrással.

©

A villanyszámlán való spóroláson még sokan csak lámpák lekapcsolását értik, pedig a legnagyobb fogyasztóvédelmi magazin, a Consumer Reports számításai szerint a villanyszámla világításra eső része akár 80%-kal is csökkenthető kizárólag LED-fényforrások alkalmazásával. A bekerülési költségek megtérülése pedig egy éven belül elérhető.

A magyarok többsége, 62%-a csak akkor cserél izzót, ha az előző kiég vagy elromlik. Ez nem igazán energiatudatos hozzáállás, ugyanakkor az is elmondható, hogy izzócsere esetén már minden második ember biztosan LED-izzót fog levenni a polcról. Az égők kampányszerű cseréje egyébként – nem túl meglepő módon – azokra a fogyasztókra jellemző, akik felújítás vagy új otthon kialakítása előtt állnak.

Az INESA kutatásából az is kiderült, hogy a válaszadók 62%-a szerint a konyhában és a nappaliban a legjobb megoldás a LED-fényforrások használata. Ezt követi az előszoba, a fürdőszoba és az íróasztal hármasa, ezekbe a helyiségekbe a fogyasztók több mint fele szerelne szívesen LED-fényt.

Bár a LED-izzók takarékosak, kritikával is illeti őket a tudomány. Egy kutató szerint a LED-izzók fényének behatása visszafordíthatatlan károsodást okozhat a retinában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!