szerző:
hvg.hu

Először jelent meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) különféle mentális zavarokat összegző kiadványa új verziójának első változatában a videojáték-függőség mint létező betegség. Mindez persze nem azt jelenti, hogy minden digitális produktum veszélyt jelentene az életünkre, de egy ilyen kaliberű jelentést, főleg, ha az a WHO-tól származik, tanácsos a komolyan venni.

Annak ellenére, hogy bizonyos országok már halasztást nem tűrő, közegészségügyi problémaként tekintenek a videojátékok iránti függőségre, az elmúlt években számos helyen azt hangoztatták: további kutatások szükségek ahhoz, hogy valóban létező problémáról, esetleg betegségről lehessen beszélni.

Most azonban megtört a jég, az Egészségügyi Világszervezet idei évre vonatkozó, különféle rendellenességeket összegyűjtő kiadványának (International Classification of Diseases) vázlatai között immár létező betegségként tüntették föl a videojáték-függőséget is.

A dokumentumban, amelyre többek között az Eurogamer is felhívta a figyelmet, kétféle bejegyzés szerepel a már említett tematikában: külön fület kapott a tényleges zavarokat okozó videojátékozás mint folyamat, valamint azon programok gyűjtőneve is, melyek valós veszélyt jelentenek a felhasználókra nézve. Előbbi az addiktív viselkedések miatti rendellenességek alatt szerepel.

A leírás szerint olyan megváltozott viselkedésmintázatról van szó, mely elég súlyos ahhoz, hogy jelentős személyes, családi, szociális, oktatási, foglalkozási vagy egyéb fontos működési területeket érintő változást okozzon - magyarázta kiadványában a WHO. Hozzátették: a diagnózis jeleinek legalább egy éven át kell jelentkezniük ahhoz, hogy valós veszélyről lehessen beszélni egy-egy problémásnak tűnő személy esetében.

A függőségnek egyébként a következő tüneteit sorolták fel a szakemberek:

  • a felhasználó egyszerűen elveszti a kontrollját a játék fölött;
  • a videojátékok egyik napról a másik magasabb prioritást kapnak a beteg életében, mint bármilyen más, hétköznapi tevékenységek.

A szakemberek szerint a videojáték-függőség ilyesfajta felismerése segítséget is jelent majd a betegség sikeres kezelésében, hiszen újfajta módszereket dolgozhatnak ki a problémák gyorsabb megoldása érdekében. Több országban, köztük Dél-Koreában, ahol egyébként szigorú szabályokhoz kötötték a videojátékokkal való időtöltést, a 16 éven aluli fiatalok számára alapból elérhetetlenné tesznek minden ilyen programot éjfél és reggel 6 óra között.

Ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy a számítógépes játékoknak igen pozitív hatása is lehet: ki nem találná, hogyan tanul angolul sok magyar 14-17 éves.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Nem az a baj, ha sokat internetezik, mások a függőség jelei

Internetfüggőség-klinikát hoztak létre a zágrábi pszichiátrián, ez az első ilyen intézmény Horvátországban. A kórház pszichiátere szerint a sok netezéssel töltött idő is jele lehet a függőségnek, de nem az a legfontosabb.