Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?

Sokan aggódnak a digitális eszközök használatának hatásai miatt, de most egy nemzetközi és egy hazai friss kutatás is állítja, a technológia nem elvesz valamit a közösből, hanem hozzáad. A gyerekek pedig nem különálló világként tekintenek a digitális térre, így az attól való elzárást sokkal komolyabb szankcióként érzékelik, mint azt a szülő gondolja.

Beszédes megállapításokkal tűzdelt kutatási eredményeket közölt nemrég a Parenting for a Digital Future (P4DF) csoport azzal kapcsolatban, hogy mostanra életünk szerves részévé váltak a különféle digitális eszközök, amelyek nemcsak kibővítették a kommunikációs lehetőségeket, de közben új megoldásokat is teremtettek a kapcsolattartásra és felvételre egyaránt.

Szorosabb kapcsolatok

Mint azt a kutatás összegzésénél írták, a digitális eszközök térnyerése miatt a személyes találkozók érezhetően hátrébb szorultak, hiszen a fizikai kontaktust igénylő párbeszédek helyett ma sokan inkább a különféle üzenetküldő és/vagy videóhívásra alkalmas appokon keresztül csevegnek. Mindez a családon belüli kommunikációra is igaz: bár továbbra is a telefonálás számít a kapcsolattartás domináns eszközének, a megkérdezettek 66 százaléka vallotta azt, hogy gyakran valamilyen chatprogram segítségével folytat beszélgetést – derült ki a több mint kétezer brit szülő megkérdezésén alapuló kutatásból.

©

Csakhogy amit elsőre súlyos negatívumként értékelnénk, valójában egy hosszú folyamat végeredményben igenis pozitív hozadéka: mint arra a kutatók rávilágítottak, a kapcsolatok megerősödtek és sokkal szorosabbá is váltak a technológiának köszönhetően, miközben mi magunk is változtunk, képesek lettünk alkalmazkodni, és megtaláltuk a digitális eszközökkel való együttélés módját.

A kutatás jó példaként említi a biztonságos internethasználatot, amely megfelelő körülmények között valóban hasznos segítség lehet, akár a szülők számára is. 10 megkérdezett szülőből 3 válaszolta azt, hogy az internetes szakoldalakat böngészve követi nyomon gyermeke egészségi állapotát, illetve az azzal kapcsolatos változásokat. 10-ből 4-en tévé helyett az internetről letöltött tartalmakkal vagy a streaming szolgáltatásokat használva igyekeznek kikapcsolódást biztosítani gyerekeik számára, míg a megkérdezettek nagyjából fele válaszolta azt, hogy edukációs eszközként tekint a netre.

Egy szülők közösségét összefogni hivatott webes szolgáltatás, a Mumsnet alapítója szerint „azok a szülők, akik az internetes ismeretek nélkül nőnek fel gyermekeik mellett, egy idő után lemaradhatnak”, hiszen „nem lesznek a különféle zsargonok és a szükséges funkciók birtokában, enélkül pedig egyszerűen elvesznek ebben a világban”.

Csak óvatosan a mobil elkobzásával

Ezt erősítette meg hazai viszonyok között a Kantar Hoffmann kutatása, amely a Magyar Telekom megbízásából készült. Utóbbi vezérigazgatója, Christopher Mattheisen úgy fogalmazott: továbbra sem az online világ, az eszközök a legérdekesebbek, hanem az ezekből eredő társadalmi hatás, amely mind PC-n, mind mobilon is érzékelhetőbbé vált.

A kutatás megállapításai szerint ma egyszerűen máshogy viszonyulunk a világhoz, hiszen a digitalizáció sok területen hatott és hat folyamatosan kultúránkra: megváltozott a nyelv, kialakult a korszak speciális nyelvezete, a digilektus, és mindezek persze egyre inkább hatást gyakorolnak az élet más területeire is. Eltűnik/megváltozik a személyes tér határa, „megtanultuk” nem elidegenedve érezni magunkat attól, hogy bizonyos kapcsolatunkat egy virtuális világban éljük meg.

©

Ezzel együtt más dolgok is felszínre törtek, amelyet a még fiatalabb, Z generációtípusba tartozóknál érzékelt jelenséggel igyekeztek szemléltetni: számukra ma csupán egy világ létezik, nincs, nem tudnak különbséget tenni a virtuális és a való világ között. "Non-stop bedrótozottság jellemzi ezt a generációt, hiszen folyamatosan kapcsolatban vannak a digitális világgal, az mindenhol és minden pillanatban szervesen jelen van az életükben" – magyarázták a kutatók. A digitális megvonás azonban, legyen szó a mobil elvételéről, az életük minden aspektusát tekintve nagyon frusztráló számukra. Annyira, hogy azt a szobafogsággal egyenértékűként kezelik. Sőt, talán még annál is durvább szankció: hiszen aki a telefonján olvas, játszik és beszélget a barátaival, annál az eszköz elkobzása azt jelenti, hogy elvágják összes tevékenységétől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Itt az ellenvélemény: mégsem veszélyes a mobilozás

Pont az ünnepek előtt jelent meg egy amerikai iránymutatás, amelyik, bár konkrétan nem nevezte életveszélyesnek a mobilozást, megijesztette azokat, akik sokat telefonálnak. Itt van most az ellenvélemény: pánikra semmi ok.

MTI Tech

Tönkretesszük magunkat a mobilozással

Szemfáradtságot, hát-, nyak- és fejfájást, fokozott idegrendszeri terhelést, látásromlást okozhat a digitális eszközök, köztük az okostelefonok, tabletek, laptopok túlzott használata a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakemberek szerint, akik úgy látják, 21. századi népbetegségről van szó.