szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Apple Glass – a hírek szerint így nevezik a titkon fejlesztett AR-szemüveget, amelyen hosszú ideje dolgoznak már az almás vállalat főhadiszállásán. A különféle értesülések alapján koncepcióképeket készítő grafikus, Martin Hajek – csakúgy, mint a korábbi iPhone-modelleket – az állítólagos szemüveget is formába öntötte. Vajon tényleg így fest majd a következő Apple-termék?

Egyre több helyről hallani, hogy saját, kiterjesztett valóságot használó szemüveg fejlesztésébe fogtak az Apple cupertinói bázisán, amely a témával foglalkozó iparági elemzők szerint akár az iPhone-nál is nagyobbat szólhat: az iDropNews információi alapján a készülék önállóan, a gyártó más készülékeitől függetlenül is működik majd.

Szintúgy meg nem erősített hír, hogy a gyártását végző csapat egy, az iOS alapjain nyugvó, de attól némileg eltérő operációs rendszert fejlesztett hozzá, rOS néven. A készülékre állítólag alkalmazásokat is lehet majd telepíteni (az App Store-ban egy erre a célra kialakított szekcióban lehet majd hozzáférni a kompatibilis appokhoz), és nem nélkülözi majd a kor igényeinek számító elvárások fontosabbikát, a vezeték nélküli töltést sem.

Az azonban talán egy fokkal érdekesebbnek tűnő kérdéskört szül, hogy vajon milyen lesz maga a szemüveg, ha egyszer tényleg elkészül? A pletykák és értesülések alapján dolgozó, de a valósághoz gyakran közel álló koncepciókat készítő dizájner most sem tétovázott, megtervezte a szemüveg szerinte legvalószínűbb küllemét.

©
©

Martin Hajek munkája persze elsősorban a képzelet szüleménye, így egyáltalán nem biztos, hogy az új Apple-termék valóban ebben a formában kerül majd kereskedelmi forgalomba. A képek mindenesetre szemet gyönyörködtetőek, tényleg olyan, mintha egy dobozból kicsomagolt példányt látnánk a felvételeken.

©
©

A várhatóan Apple Glass néven debütáló újdonság megjelenés ideje, csakúgy, mint a pontos specifikációk listája, még most sem ismert. Bizonyos források úgy számolnak, hogy 2020-nál hamarabb biztosan nem lesz kapható. A használhatóságára vonatkozó lehetőségeket illetően viszont még több a pontatlanság: egyesek szerint a telefonról érkező értesítések nyomon követése mellett a környezetből származó információk megjelenítésére lesz alkalmas, de az is lehet, hogy csupán egyszerű kiegészítőként tekint rá az Apple.

Ha értesülni szeretne az Apple újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A Microsoft megoldja azt, amit az Apple-nek nem sikerült?

Tavaly év vége felé, a jubileumi iPhone-on mutatkozott be az előlapon lévő kameraérzékelőket takaró notch. Az idei iPhone-okon is lesz ilyen, sőt már néhány androidos telefon is kölcsönvette az ötletet. A Microsoft szabadalma viszont kisebbé tenné ezt a valóban zavaró bevágást.

Zenét készít egy algoritmus a borok "hangjából"

Zenét készít egy algoritmus a borok "hangjából"

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion

György István: Most már bármelyik pillanatban csöröghet a regisztráltak telefonja

György István: Most már bármelyik pillanatban csöröghet a regisztráltak telefonja