szerző:
hvg.hu

Nemrég mutattuk meg azt a logikai feladványt, melyben három egyszerű kérdés-válasz páros alapján kellett megmondani a helyes választ. Jöjjön most a megoldás.

A feladat szövege szerint öt autó közlekedik egy szabályos kör alakú versenypályán. Az autókat Attila, Bálint, Csaba, Dóra és Evelin vezetik, a rendszámtáblán pedig az 1, 2, 3, 4, és 5 áll, ám nem feltétlenül ebben a sorrendben kapcsolódnak az autókhoz. Minden sofőr csak a közvetlenül előtte haladó, valamint a közvetlenül mögötte haladó autó rendszámtábláját látja, de a sajátjukat természetesen nem. A sofőröknek egy fejhallgatón keresztül tesznek fel kérdéseket, amit mindenki hall, ahogyan a válaszokat is mindenki hallja:

Kérdező: – Az autód rendszáma négyzetszám?

Mindenki: – Nem tudom.

Kérdező: – Az autód rendszáma négyzetszám?

Attila, Bálint, Csaba és Dóra: – Nem tudom!

Evelin: Nem.

Kérdező: – A rendszámtáblád száma nagyobb, mint a mögötted haladó autóé?

Dóra: – Nem tudom!

Bálint és Evelin: – Nem.

Attila és Csaba: – Igen.

A kérdés az volt: ki milyen rendszámú autóban ül? A megoldás pedig a következő:

Első lépés

Az autók rendszáma 1, 2, 3, 4 és 5. Ezek között két négyzetszámot találhatunk: az 1-et és a 4-et. Amikor azt kérdezte a kérdező, hogy "Az autód rendszáma négyzetszám?" (vagyis 1 vagy 4), mindenki azt felelte, nem tudom. Érthető: mivel senki sem tudhatja a saját autója rendszámát, senki sem felelhet igennel. Fontos, hogy a feladat szerint mindenki láthatja az előtte és a mögötte haladó autó rendszámát. Ha valaki azt látja, hogy előtte halad az 1-es, mögötte pedig a 4-es (vagy fordítva), akkor az első kérdésre nemmel válaszolt volna, hiszen pontosan tudja, hogy az övé egyik sem lehet. Ebből következik, hogy kizárt, hogy az 1-es és a 4-es autó között csupán egyetlen autó legyen. Mivel összesen 5 autó van a pályán, a pálya pedig kör alakú, így a fentiekből következik, hogy az 1-es és a 4-es autók szomszédosak.

Második lépés

A kérdező ismét ugyanazt a kérdést tette fel: "Az autód rendszáma négyzetszám?" Attila, Bálint, Csaba és Dóra ismét azt mondta, "nem tudom", Evelin viszont azt mondta, "nem". A válaszából következik, hogy egyik autót sem látja. Az első kérdésre adott válaszokból Evelin rájött, hogy az 1-es és a 4-es autók szomszédosak. Emiatt ha valamelyiket látná, akkor azt válaszolta volna, hogy "nem tudom", így egyiket sem szabad látnia. És mivel egyiket sem látja, így az övé sem lehet sem az 1-es, sem a 4-es, hiszen azok szomszédosak. Mivel tudjuk, hogy az autókban ülő sofőrök ABC sorrendben követik egymást, így Evelin biztos benne, hogy Bálint és Csaba vezetik a két autót, amelynek rendszámtáblája négyzetszám, míg Attila, Dóra és Evelin ül az 5-ös, 2-es és 3-as autók valamelyikében.

Harmadik lépés

A kérdező utoljára arra kíváncsi, "A rendszámtáblád száma nagyobb, mint a mögötted haladó autóé?" Dóra nem tudja, Bálint és Evelin nemmel felel, míg Attila és Csaba igennel. Az előző két lépésből Dóra tudja, hogy az 1-es rendszámú autót Bálint vagy Csaba vezeti. Ebből és a válaszából következik, hogy nem látja maga mögött a 2-es rendszámot. Ha látná, tudná, hogy az ő rendszámtáblája nagyobb (hiszen az csak a 3-as vagy az 5-ös lehet), így igennel felelne. Ugyanígy következik, hogy az 5-ös rendszámtáblájú autó sem haladhat mögötte, mert akkor nemmel felelne. Vagyis Dóra a 3-as rendszámtáblát látja maga mögött, ami az ABC-sorrend miatt Evelinhez tartozik.

Bálint mögött Csaba autózik. Mivel azt  már tudjuk, hogy az 1-es és a 4-es rendszámtábla ehhez a két autóhoz tartozik, Bálint "nem" válaszából kiderül, hogy övé az 1-es rendszám, a mögötte autózó Csaba pedig a 4-es autót vezeti.

Csaba ekkor már tudja, hogy övé a 4-es rendszám, előtte pedig az 1-es számú autó halad. Emiatt igennel felel, vagyis a mögötte haladó Dóra autójának rendszáma kisebb, mint 4. Mivel már tudjuk, hogy Evelin vezeti a 3-as számú autót, Csaba rendszáma pedig nagyobb, mint Dóráé, így következik, hogy Dóra vezeti a 2-es számú autót, Attila pedig az 5-öst.

Vagyis ezek alapján a rendszámok:

Attila - 5

Bálint - 1

Csaba - 4

Dóra - 2

Evelin - 3

Most, hogy ezzel megvolnánk, nézzük: ön átmegy "a világ legrövidebb IQ-tesztjén"? Mindössze 3 egyszerű kérdésből áll.

Ha konkrétabb eredményt szeretne kapni magáról, akkor két dolgot ajánlunk figyelmébe. Egyrészt azt, hogy a neten lévő IQ-tesztek közül majdnem mind kamu: bár megadnak egy értéket, de nem valós számítás alapján. Van azonban egy – ráadásul magyar nyelvű – mely garantáltan hiteles eredményt fog adni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!