szerző:
hvg.hu

Milyen gyorsan tudja megadni a helyes választ három meglehetősen egyszerű kérdésre? Intuícióira vagy az eszére hallgat? De úgy is kérdezhetnénk: hogy áll a közérthető matematikával? Nézzük a tesztet.

Az IFLScience néhány órája húzta elő a Shane Frederick által 2005-ben megalkotott kognitív reflexiós tesztet, amely mindössze három kérdésből áll. Az akkor a Princetonon, most a Yale Egyetemen dolgozó professzor azonban úgy állította össze a kérdéseket, hogy meglátása szerint már ennyiből is jól le lehessen mérni, mennyire logikusan gondolkodik valaki.

A kérdésekre a legtöbb embernek azonnal beugrik egy válasz. Valószínűleg önnek is gyorsan eszébe jut a válasz – gondolja át, hogy jó-e, és biztos benne, már léphet is a következő kérdésre. Aligha tévedünk, ha azt mondjuk: ha valaki gyorsan és jól válaszol, az nem csak magasabb IQ-ra utal, hanem arra is, hogy az illető nyugodtan elmehet programozónak – otthonról, ingyen is elég jól kitanulhatja, itt mutatjuk a hogyant –, a szemlélete ugyanis már megvan hozzá.

Nézzük tehát a kérdéseket, melyekre a tesztet publikáló eredeti tanulmány szerint annak idején a világ legjobb egyetemein (köztük a Yale-en és a Harvardon) tanuló diákoknak mindössze 17 százaléka adott mindhárom esetben helyes választ.

  1. Egy baseballütő és egy baseball-labda 1,10 dollárba kerül. A baseballütő 1 dollárral kerül többe a baseball-labdánál. Mennyibe kerül a labda?
  2. Ha 5 gépnek 5 percbe telik 5 egységet legyártania, akkor mennyi idejébe kerül 100 gépnek 100 egységet?
  3. Egy tó felszínén egy kis területet befed a vízililiom. Ahogy terjed, minden nap duplájára nő a növény által befedett terület mérete. Ha 48 napba telik befednie az egész tavat, mennyi időbe telik befedni a tó felét?
©

Nos, ha megvan a válaszaival, akkor rögtön mutatjuk a helyes megoldásokat. Csak beszúrunk ide még egy képet, hogy aki véletlenül túltekerte egy picit a feladványt, annak ne rontsuk el a megoldási kísérletét.

©

A helyes válaszok tehát

  1. Rengetegen azt a választ adják, hogy a baseball-labda 10 centbe (0,10 dollárba) kerül, hiszen így akkor össze is áll az 1 dollár + 0,10 dollár = 1,10 dollár. Igen ám, csakhogy a feladvány szerint az ütő 1 dollárral drágább, mint a labda – gondolja csak ezt végig. A helyes megoldás az, hogy a labda 5 centbe (0,05 dollárba) kerül. Hiszen az 5 centnél 1 dollárral drágább ütő akkor 1,05 dollárba kerül, mellé a 0,05 dolláros labda, és már ki is jön a feladvány elején megadott 1,10 dolláros végösszeg. Frederick kutatásai szerint egyébként, aki 10 centet (0,10 dollárt) ad meg válaszként, az nem csak kevésbé racionálisan gondolkodik, hanem jelentősen türelmetlenebb is annál, mint aki a jó választ adja. Ez alighanem mindhárom kérdés rossz-jó válaszpárosára igaz.
  2. Itt is egyszerűnek tűnik a feladvány: 5-5-5, tehát akkor a 100-x-100 sorban az x helyére 100 kerül. Pedig nem. A kérdés előtti állításból az olvasható ki – ismét: gondolja csak végig –, hogy 1 gépnek 1 egységet legyártani 5 percbe telik. Tehát 100 gépnek 100 egységet legyártani? Nos, mivel ugyanannyival nőtt a legyártandó egységek száma, mint a gyártást végző gépeké, ezért az a helyes válasz, hogy: szintén 5 percbe telik nekik.
  3. Adja magát, hogy 24 nap a helyes válasz, hiszen utána jön a duplázódás, és máris megvan a 48. Csakhogy míg a napok száma lineárisan nő (értelemszerűen mindig eggyel), addig a vízililiom által lefedett terület mérete exponenciálisan. Sokan az 1-2-3-4-5... számsor mentén gondolkodhatnak, pedig ez csak a napokra igaz, a vízililiom területénél az 1-2-4-8-16... áll fönn. Így tehát a helyes válasz: a tó területének felét 47 nap alatt uralja a vízililiom. Hiszen másnapra (duplázódva) fedi be akkor a teljes felületet, amit a feladványban lévő állítás is megad.

Ha konkrétabb eredményt szeretne kapni magáról, akkor két dolgot ajánlunk figyelmébe. Egyrészt azt, hogy a neten lévő IQ-tesztek közül majdnem mind kamu: bár megadnak egy értéket, de nem valós számítás alapján. Van azonban egy – ráadásul magyar nyelvű – mely garantáltan hiteles eredményt fog adni.

Ha inkább a rövidebb logikai/matematikai feladványokat kedveli, akkor egyrészt itt talál egy elmés fejtörőt. Másrészt lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát, időről időre szállítunk egyet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

Birkafelvonulás Madridban

Birkafelvonulás Madridban

"Az oktatás működésképtelen lett" - felmondott egy budai iskolaigazató

"Az oktatás működésképtelen lett" - felmondott egy budai iskolaigazató

Kisvasútmánia: a Börzsöny érintetlen részét is átszelné egy

Kisvasútmánia: a Börzsöny érintetlen részét is átszelné egy