szerző:
hvg.hu

A YouTube-ra felkerült 10 perces animációs videóban az ősrobbanástól az ember megjelenéséig követhetjük nyomon a történéseket.

Másodpercenként 22 millió év. Így telik az idő abban a videóban, ami néhány nappal ezelőtt került csak fel a YouTube-ra, de máris több mint 300 ezres megtekintésnél jár. Nem csoda, a készítő John Boswell ugyanis egy lenyűgöző animációs timelapse videót készített arról, hogyan is keletkezett a világegyetem – benne pedig bolygónk, a Föld.

A videó nemcsak az ősrobbanást mutatja be, de az első galaxisok, csillagok és fekete lyukak keletkezését is. (Hogy mi volt az ősrobbanás előtt, azt éppen Stephen Hawking fejtegette a napokban.) A mi Napunk csak a hatodik percnél születik meg, az ember pedig csak az utolsó képkockában, a másodperc töredékéig tűnik fel.

Nemrég a Hubble "élőben" fényképezett le egy érdekes eseményt: itt nézheti meg, hogy milyen egy nem animációs, hanem valódi felvételen két galaxis összeolvadása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!