szerző:
hvg.hu

Egyre nagyobb hullámokat vet a Facebook hétvége óta tartó adatgyűjtési botránya, miután kiderült: több tízmillió felhasználó adatait használhatták fel az amerikai elnökválasztási kampány során. Az ügy súlyosságát növeli, hogy Mark Zuckerberg eddig semmilyen formában sem reagált rá. A hírek szerint minderre rövidesen sor kerülhet, ráadásul úgy fest, a Facebook atyja önmagához képest is szokatlan felszólalásra készül.

24 órán belül nyilatkozni fog a Facebookot érintő Cambridge Analytica-botrányról Mark Zuckerberg – értesült az Axios. Egy, a lapnak nyilatkozó facebookos forrás szerint Zuckerberg tisztában van a helyzet súlyával, hogy "nagyon komoly dologról van szó", és mindeddig azért hallgatott, mert a probléma megoldására koncentrált, mintsem arra, miről beszéljen.

Az Axios úgy tudja, Zuckerberg beszéde elsősorban a bizalom újjáépítésére irányul majd, de a lapnak nyilatkozó ismeretlen szerint a megnyilvánulás a Facebook-vezérhez képest is szokatlan lehet. Zuckerberg ugyanis "valami jelentőset" készül mondani, nem pedig egy szokásos beszéddel tervez előállni. A forrás azt is elmondta, hogy a színfalak mögött közben lázas tanácskozás folyt a Facebook mérnökcsapatával arról, hogyan tudnák biztonságosabbá tenni az oldalt, és meggyőzni az embereket, hogy az adataik nincsenek veszélyben.

©

A gond csak az, hogy a hétvégén kipattant ügy, amely miatt időközben a Facebook biztonsági főnöke már odébbállt, épp a Facebook "sebezhetőségében" leledzik, ugyanis maga az oldal alakította ki úgy a rendszerét, hogy külsős szervezeteknek gyakorlatilag gond nélkül lehetőségük legyen nem túl etikus módon is hozzáférni a felhasználók adataihoz. A hírek szerint az adatgyűjtéshez ugyanakkor a Facebook egyik alkalmazottjának is köze lehet.

A botrány kedden csúcsosodott ki, miután az adatgyűjtés részleteiről beszámoló felhasználó letiltása után az Európai Parlament és a londoni alsóház is felszólította az akkor már napok óta hallgató Zuckerberget, hogy adjon magyarázatot a cég körül a napokban kirobbant botrányra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!