szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A részvényesek és a felhasználók nevében is beperelték a Facebookot a hétvégén kirobbant adatgyűjtési botrány miatt.

A Facebook történetének eddigi legnagyobb botrányával kell szembenéznie Mark Zuckerbergéknek. A bomba a hétvégén robbant, amikor kiderült, a Cambridge Analytica nevű elemzőcég 50 millió Facebook-felhasználó adataihoz juthatott úgy, hogy elvileg csak kihasználtak a Facebook által nyitva hagyott kiskaput. Az így megszerzett személyes adatokat pedig "politikai fegyverként" használták az amerikai választási kampányban.

Az alig néhány napos botrány súlyát jól mutatja, hogy a Facebook ennyi idő leforgása alatt 50 milliárd dollárt vesztett piaci értékéből. És miközben a WhatsApp egykori alapítója (akit egyébként a Facebook tett milliárdossá) egy rövid, de nagyon erős Twitter-bejegyzésben fejtette ki véleményét az ügyről, Mark Zuckerberg pedig a botrány kirobbanása óta csak nemrég állt nyilvánosság elé.

©

A botrány azonban szinte biztos, hogy a fent említett 50 milliárd dollárnál is nagyobb összegben fáj majd a Facebooknak, a részvényesek ugyanis az adatlopási botrány után beszakadt árfolyam miatt perlik a közösségi oldalt. A keresetet még kedden nyújtotta be Fan Jüan, aki szerint Zuckerbergék elhallgatták az adatlopást, és nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy az ne folytatódjon. Emiatt részvényesként sokat buktak a botrány kirobbanásával, így most kártérítést követelnek. És a jelek szerint így tesznek a károsult felhasználók is.

Egész pontosan egy felhasználó, Lauren Price, aki szerdán a Kalifornia államban található San José bíróságán nyújtott be keresetet a Facebook ellen – a saját és a többi károsult felhasználók nevében –, az adataik engedély nélküli felhasználása miatt – számolt be róla a Bloomberg.

A Facebookra egyébként nemcsak ők vadásznak, az USA, az Egyesült Királyság és az Európai Parlament is szeretné meghallgatni a cég képviselőit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!