szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt két hétben egyre nagyobb hullámokat vető adatgyűjtési botrány után átalakította adatvédelmi beállításait tartalmazó felületét a Facebook. Az oldal felhasználói az új fejlesztésnek köszönhetően egyszerűbben le tudják tölteni a saját maguk által megosztott tartalmakat is.

Meglehetősen diplomatikusan fogalmaznak a Facebook, amikor a cég által szerdán kiadott közleményben azt írják "a felhasználói visszajelzések alapján" nagyon nehéz volt megtalálni az adatvédelmi és egyéb beállításokat a közösségi oldalon. Habár szerintünk a beállítások megtalálása nem volt rakétatudomány, az adatvédelem terén való előrelépés kétségtelenül elkerülhetetlen volt a jelenleg is javában zajló adatgyűjtési botrány kapcsán.

Így aztán, ahogy ezt Mark Zuckerberg elnök-vezérigazgató múlt héten megígérte, a Facebook most teljesen átalakította az adatvédelmi beállításokat: a mobil eszközökön használatos felületen a Beállítások menüt teljes egészében áttervezték, hogy a fontos beállításokat a felhasználók könnyebben megtalálhassák. Ahelyett, hogy közel húsz különböző menüpontban érnék el a beállítási opciókat, ezek most már egyetlen közös helyről, egyszerűen hozzáférhetők. (El nem tudjuk képzelni, hogy korábban ki és miért találta jónak azt, hogy "közel húsz különböző menüpontból" legyenek elérhetők ezek a dolgok. No, de most már persze mindegy is.)

©

A Facebook mobilos felületén – az alkalmazás beállításai környékén, a Fiókinformációk pont alatt – egy új, Privacy Shortcuts (még nincs magyar szövegezés) elnevezésű menüpont jelent meg, amelyben a felhasználók néhány mozdulattal beállíthatják adataik hozzáférhetőségét, illetve pontos magyarázatot kaphatnak az adatvédelmi beállításokról. A Facebook szerint az új felület sokkal áttekinthetőbb, vizuálisabb és könnyeben megtalálható. Ebben a menüben a felhasználók:

  • Biztonságosabbá tehetik fiókjaikat: további védelmi rétegek, például a kétfaktoros hitelesítés aktiválásával védhetik fiókjukat. Ha ez a funkció be van kapcsolva, és egy idegen megkísérel belépni egy felhasználó fiókjába egy idegen eszközről, a fiók valódi tulajdonosa értesítést kap erről, amelyben megerősítheti, hogy ő maga próbál-e bejelentkezni.
  • Kontrollálhatják személyes adataik felhasználását: a felhasználók áttekinthetik a már megosztott tartalmaikat, és törölhetik ezeket, ha szeretnék. Az áttekinthető tartalmak közt megtalálhatók a saját posztjaik, de mások bejegyezései, amelyekre ők reagáltak, és például az ismerősnek jelöléseik, valamint a facebookos keresési előzmények is.
  • Beállíthatják, hogy ki láthatja a posztjaikat és a profiljukon elérhető adatokat: a Facebookon megosztott adatok a felhasználók tulajdonát képezik, és a felhasználók beállíthatják, hogy ki láthatja a bejegyzéseiket, és ki férhet hozzá az adatlapjaikon lévő információkhoz.

"Bár a Facebooknak van egy irányelve arról, hogy milyen módon gyűjti és használja fel a felhasználók adatait, hasznosabb, ha a felhasználók maguk tekintik át és kezelik a saját maguk által megosztott információkat" – olvasható a Facebook közlésében, és ebben a megfogalmazásban már teljesen tetten érhetők az elmúlt napok eseményei. Példákat is hoznak: egyes felhasználók például törölnének korábban megosztott posztokat, mások pedig csupán arra kíváncsiak, hogy a közösségi oldal milyen adatokat őriz róluk.

©

Annak érdekében, hogy az emberek biztonságosan tudják kezelni az általuk megosztott adatokat és informácikat, például posztjaikat, mások bejegyzéseire adott reakcióikat, kommentjeiket, vagy a keresési előzményeiket, a Facebook bevezeti az Access Your Information (nagyjából: saját adatok elérése) nevű funkciót. Ez lehetőséget kínál arra, hogy a Facebook felhasználói letöltsenek egy másolatot az oldalon tárolt adatokról, és azokat akár egy másik szolgáltatásba mozgassák át. Letölthetők például a Facebookra feltöltött fotók, az ismerősök listája, a posztok és egyéb adatok. (Erre egyébként már régóta van lehetőség, érdemes is élnie vele: ide kattintva mutatjuk, hogyan tölthet le mindent, amit a Facebook tárol önről.)

A vállalat frissíteni fogja adatkezelési irányelveit is annak érdekében, hogy pontosabban határozza meg, milyen adatokat gyűjt a felhasználókról, és azokat hogyan használja fel. A vállalat ígérete szerint ezek a módosítások azonban kivétel nélkül az átláthatóságról szólnak, nem pedig arról, hogy a Facebook további jogosítványokat szerezzen a felhasználói adatok gyűjtésére, használatára vagy megosztására.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Erről tudjon: akkor is leköveti önt a Facebook, ha soha nem is regisztrált – mutatjuk, hol lehet kikapcsolni

A napokban kipattant Cambridge Analytica-botrány hatására sokan döntöttek úgy, hogy végleg búcsút intenek a Facebooknak. Csakhogy a törlés önmagában nem elég, a közösségi oldal ugyanis a böngészőkbe épített, a felhasználók online aktivitását követni képes funkciókkal akkor is begyűjti az adatokat, ha az illető már megszüntette a fiókját – sőt a leskelődés azokat is érinti, akik soha nem is használták a Facebookot.

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Májusban nyitnak a franciák

Májusban nyitnak a franciák