szerző:
hvg.hu

Egy új kísérlet szerint rövid távon egész biztosan pozitív élettani hatása van annak, ha felhagyunk a Facebook használatával. Olyannyira, hogy már néhány napos szünet látványos, illetve érezhető eredményekkel jár.

Nehéz lenne megjósolni, mikorra leszünk túl a Facebook eddigi legnagyobb válságán. A Cambridge Analytica adatgyűjtési botránya után (amelyről ezen a linken találhat bővebben információt) szinte azonnal megjelent a #DeleteFacebook nevű mozgalom, amely arra biztatta/ja a felhasználókat, töröljék magukat a közösségi oldalról. Bár eddig már a SpaceX, a Tesla és a Playboy is a törlés mellett döntött, a felhasználói bázison egyelőre nem lászik a hullám. Pedig lehet, hogy erre a botrányon kívül is szükség volna.

Az Inquisitr beszámolója szerint az ausztrál Queenslandi Egyetem, valamint az Ausztrál Katolikus Egyetem szakemberei szerint a Facebook-mentesség élettani szempontból is jó hatással lehet ránk. A Journal of Social Psychology nevű szaklapban megjelent kutatásuk eredménye szerint a közösségi oldal elhagyásának köszönhetően sokkal jobban érezhetjük magunkat.

A kutatásukban 138 aktív Facebook-felhasználó vett részt. Az önkénteseket két csoportra osztották: az egyik a "Normal Facebook", míg a másik a "No Facebook" nevet kapta. Utóbbiak csoportjába 60 embert sorsoltak be, míg másik 78 társuk a korábbiakhoz hasonló módon használhatták a közösségi oldalt. A No Facebook csoport feladata az volt, hogy 5 napra hagyjon fel a Facebook használatával. A csoport alanyait a teszt előtt és után is megvizsgálták: többek között megmérték a nyál kortizolszintjét (ezt a hormont a mellékvese termeli, és minél stresszesebb valaki, annál több van belőle a szervezetben), valamint a hangulatra, magányra vagy elégedettségre vonatkozó kérdéseket tettek fel nekik.

©

A kutatók ezek alapján azt tapasztalták, hogy a Facebookot nem használó csoport tagjainál alacsonyabb lett a kortizol szintje, és az életükkel is elégedettebbek lettek. A szakemberek mindebből arra következtettek, hogy a Facebook megvonásának már rövid távon is jótékony élettani hatása lehet.

Ugyanakkor az sem mellékes, hogy a Facebookot nem használó csoport tagjainak jelentős része az ötnapos megvonás után boldogan "tért vissza" a közösségi oldalra. A szakemberek szerint emiatt további vizsgálatokra lenne szükség, mert könnyen lehet, hogy a Facebook-mentességnek csak rövid távon van a jótékony élettani hatása, hosszú távon már "hiányozna" nekik az oldal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Kiszivárgott a Facebook belső levelezése, sötét titkok derültek ki arról, milyen áron hálózták be a világot

Kerüljön bármibe, a növekedés nem állhat le – lényegében erről értekezik egy csak most kiszivárgott feljegyzésében a Facebook alelnöke. Az Andrew Bosworth által írt memó súlyos dolgokat említ, összességében pedig arról szól, miket tesz a vállalat annak érdekében, hogy még több felhasználót gyűjtsön maga köré, akkor is, ha ez a biztonság vagy a magánélet rovására megy. A bejegyzés napvilágra kerülése után Mark Zuckerberg is megszólalt.

Nagy Gábor Tech

A nagy Facebook-válság: amikor a tömeg elkezdi félteni az arcát

A Facebook történetének legsúlyosabb válságát hozta el, hogy a Cambridge Analytica politikai célokra használta fel több tízmillió ember információmozaikokból összeállított profilját. Az eset az adatvédelem fontosságáról a közösségi háló és a kormányok számára is tanulságot tartogat, de a legfontosabb leckét a felhasználók kapták.