szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adatgyűjtési botrány hatására a Playboy kiadója úgy döntött, felszámolja a világszerte több országban is működtetett közösségi csatornáit. A magyar csatorna valamiért marad.

Miután a Facebook által milliárdossá tett WhatsApp-alapító is azt üzente mindenkinek: itt az idő, hogy töröljük magunkat a Facebookról; majd a #DeleteFacebook mozgalomhoz csatlakozva Elon Musk is megszüntette a Tesla és a SpaceX sokmilliós Facebook-oldalait, most a Playboy magazin kiadója döntött így.

A kiadó szerdai közleménye szerint évek óta küzködnek azzal, hogy a Facebook szigorú irányelveit betartva tegyenek ki tartalmakat. Az erőfeszítéseiket most felfüggesztik, ahogy Facebook-oldalaikat is, miután kiderült, hogy a közösségi oldal nem mindent tett/tesz meg a felhasználói adatok biztonságban tartása érdekében.

A Playboy Enterprises szerint világszerte 25 millió rajongó követi, követte különböző Facebook-oldalaikat. Szerda kora délután néhány még elérhető volt, de alighanem már zajlik ezek felfüggesztése is. A férfimagazin magyar kiadása a Marquard Media gondozásában jelenik meg, a hazai kiadó közlése szerint ennek oldala továbbra is elérhető lesz a Facebookon. Ez az amerikai anyakiadó nemzetközi bejelentése után meglehetősen furcsán hangzik. (Rákérdeztünk a Marquardnál az okokra, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.)

A mostani lépés hátterében az áll, hogy kiderült: a közösségi oldal üzemeltetői éveken át nyitva tartottak egy kiskaput, melyen engedélyük és tudtuk nélkül is hozzájuthattak érzékeny felhasználói információkhoz külsős szervezetek és vállalatok. Miután az ügy néhány napja nyilvánosságra került, előbb letiltották annak az embernek a Facebook-profilját, aki kirobbantotta az adatgyűjtési botrányt, majd az is kiderült, hogy korábban perrel fenyegették meg azokat az újságírókat, akik írni mernek az esetről. Mark Zuckerberg nagynehezen bocsánatot kért, de addigra már az is kiderült, hogy maga a Facebook is évek óta szorgalmasan gyűjti a felhasználók telefonjairól az adatokat.

Az ügy legutóbbi fejleményeként a Facebook szerdán átvariálta adatvédelmi beállításait.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Hétfő délután érkezik a rossz idő

Hétfő délután érkezik a rossz idő

Meghalt három koronavírusos beteg Romániában, mert leálltak a lélegeztetőgépek

Meghalt három koronavírusos beteg Romániában, mert leálltak a lélegeztetőgépek