szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A levegőben fellépő turbulenciáról a repülésügyi szakemberek azt mondják, hogy szinte teljesen veszélytelen. Időnként azért bebizonyosodik, hogy szó szerint igazuk van: szinte.

A légi közlekedésben alig használtnak számít az a mindössze 6 éves Boeing 787 Dreamliner, amely csütörtökön az Air India 462-es járatát teljesítette. A repülőgép az indiai Amritszár tartott Újdelhibe, amikor a 236 utas és a 6 fős személyzet egy komolyabb légörvény közepén találta magát. A turbulencia nem csak szokatlanul hosszú ideig tartott – az NDTV beszámolója szerint 15 percet át rázkódott a gép –, hanem erős is volt.

Az első vizsgálati eredmények szerint a gép nem sokkal a felszállás után került a turbulenciába, éppen amikor repülőmagasságba emelkedett. Az utasok és a gép a gravitáció erejének háromszorosát volt kénytelen elszenvedni. A hatalmas erő miatt a gép robotpilótavezérlő-rendszere is tönkrement, illetve emiatt szakdhatott ki az egyik ablak belső panelje az utaskabinban. Az egyik utas átlal videóra rögzített eset sorn hárman sérültek meg, őket a főváros repülőterén történt landolás után ellátták.

Az indiai repülésügyi hatóság az érintett Dreamlinert nem engedi felszállni, amíg ki nem derül, hogy szerkezeti elemei miért nem bírták a terhelést.

A Dreamliner gépekkel a 2011-es első felszállás óta több probléma is volt már. A 787-esekkel forgalomba helyezésük után a kigyulladt akkumulátorok miatt volt probléma, majd volt olyan hét amikor egy héten belül kétszer kellett kényszerleszállást végrehajtaniuk. Legutóbb pedig kiderült, hogy repülés közben is leállhatnak a hajtóművei.

A típus egyébként kifejezetten népszerű, sok légitársaság használ ilyen repülőt. A gép felépítése egyébként nem rossz, ahogy azt itt egy videóban is megnézheti, elég látványos manővereket is végre lehet hajtani vele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Niedermüllerék szembemennek a kormánnyal és adót emelnek Erzsébetvárosban

Niedermüllerék szembemennek a kormánnyal és adót emelnek Erzsébetvárosban

Menczer: Hamarosan megérkezhet egy kínai gyártó vakcinájának dokumentációja

Menczer: Hamarosan megérkezhet egy kínai gyártó vakcinájának dokumentációja

“A robbanás előtti pillanat”: új alapokra kell helyezni az egészségügy működését

“A robbanás előtti pillanat”: új alapokra kell helyezni az egészségügy működését