szerző:
hvg.hu

Egy frissítésnek hála internetkapcsolat nélkül is lehet használni a Microsoft Translator telefnos alkalmazását.

A felhasználó leginkább külföldön van rákényszerítve valamilyen okostelefonos fordító alkalmazás használatárs, gyakran éppen olyan helyen, ahol magasak az adatforgalmi díjak. Ezért is üdvözlendő minden olyan fordító szolgáltatás, amelynek a használatához nincsen szükség netkapcsolatra. A Microsoft is lépett ez ügyben, és Translator appjának frissítése után ezt a lehetőséget is kínálja.

Az offline fordítás egyelőre még nem teljes körű, csak néhány nyelvet érint (arab, egyszerűsített kínai, francia, német, olasz, japán, koreai, portugál, orosz, spanyol, thai), de azt ígérik, hogy ez folyamatosan bővülni fog (és talán egyszer a magyar nyelv is bekerül a csomagba).

©

A netkapcsolat nélküli fordítás persze nem olyan tökéletes, mint a felhőre alapozott szolgáltatás, de a Microsoft szerint nem marad el nagyon attól. A fejlesztés neurális hálózat használatán alapszik. A redmondiak már tavaly is számos tesztet végeztek a Huaweivel, kihasználva a cég néhány telefonjának (Mate 10, Honor 10) AI koprocesszorát használva. Ettől nem kell megijedni, ez csak tesztelés volt, az update olyan telefonokon is működik, amelyek nem tartalmaznak AI-hardvert.

A Microsoft egyébként azzal dicsekedett a TechCrunchnak, hogy offline szolgáltatása fejlettebb, mint a Google-é, de azért azt tegyük hozzá, hogy a Google offline módja jóval több nyelvet támogat.

A frissített androidos változat már elérhető, az iOS-esre néhány napot még várni kell, a frissítést ugyanis még jóvá kell hagynia az Apple-nek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!