szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gyűrűk Urából ismert főgonosz, Szauron szemeként is emlegették a Facebook alkalmazottai azt a belsőleg használt, mindent látó rendszert, mely kizárólag a vállalat munkatársainak fiókját hivatott megvédeni. Itt egy újabb dolog, amiről elfelejtettek, vagy csak nem akartak szólni Zuckerbergék.

A Cambridge Analyticával való fiaskó után Mark Zuckerberg egész oldalas újsághirdetésekben igyekezett bocsánatot kérni, csakhogy a lépés nem úgy sült el, ahogy tervezte: ahogy kimentek az elnézést kérő lapok, kiderült, hogy a Facebook eltitkolt egy igen fontos dolgot, és ha a TechCrunch újságírója nem kérdez rá, valószínűleg soha nem hozták volna nyilvánosságra.

Most is hasonló a helyzet, a Wall Street Journal ugyanis arról ír, hogy a Facebook alkalmazottjainak adatait egy sokkal komolyabbnak tűnő rendszer felügyeli annál, mint amilyet egy mezei Facebook-felhasználó valaha is megkaphat. A rendszer jelzést küld, ha valaki – például egy biztonsági tesztelést végző kolléga – bekukucskálna a Facebook-dolgozó fiókjába. A biztonsági hálót a fejlesztések házon belüli teszteléséhez kapcsolódóan hozták létre. A cég fejlesztői csapata ugyanis különleges jogosultságokkal rendelkezik, melyek lehetővé teszik számukra, hogy más munkatársak fiókjaihoz is hozzáférjenek a technikai hibák diagnosztizálásához, új funkciók kipróbálásához.

WSJ-nek nyilatkozó volt Facebook-alkalmazott szerint a fejlesztők természetesen csak indokolt esetben léphetnek be mások profiljába. Erről rendszerint jelentés készül és a vezetők később el is olvassák azt. Ha viszont valaki a szükséges engedély nélkül teszi mindezt, a rendszer e-mailes vagy facebookos értesítés útján jelzést küld a fióktulajdonosnak, hogy valaki szaglászik.

A belsőleg használt rendszert egy időben Szauron-riasztásként emlegették, mert végeredményben nagyon hasonlít a Gyűrűk Ura filmadaptációjában látott, a főgonosz Szauron mindent látó szemét megtestesítő toronyhoz. A rendszert 2015-ben Security Watchdognak, vagyis Biztonsági Házőrzőnek keresztelték át.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a felsővezetőkhöz köthető üzenettörléshez hasonlóan a Szauron-rendszerről sem lehetett mindaddig tudni, amíg egy újságcikkben be nem számoltak róla. A Facebook részéről utólag egyébként hozzátették, hogy gondolkodnak azon, hogy a funkciót a felhasználókra is kiterjesztik, de bonyolultsága miatt előbb számos tényezőt fontolóra kell venniük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!