szerző:
hvg.hu

Újabb mélységekbe süllyedt a Facebook. Miközben a közösségi oldal nemrég még egész oldalas hirdetésben fogadkozott, hogy nekik a felhasználók és a velük való, bizalomra épülő kapcsolat az első, most kiderült, hogy azért ez nem több egy olcsón megfogalmazható pr-állításnál.

A Facebook adatgyűjtési botránya után sokan döntöttek úgy, hogy lementik gépükre a róluk tárolt adatokat, és megnézik, miket is gyűjtöget a közösségi oldal. (Ha ön is megtenné, itt mutatjuk hozzá a használati utasítást.) Így tett a TechCrunch újságírója is. Ám ő nem azon lepődött meg, amit a Facebookról lementett pakkban talált, hanem ami nem volt benne: néhány facebookos üzenet, amit még 2010-ben kapott az újságírói érdeklődésére válaszoló vállalat vezérigazgatójától.

A TechCrunch érdeklődésére a Facebook beismerte, hogy utólag törölgetik mások postaládájából a Mark Zuckerberg és más felsővezetők által küldött üzeneteket. Ezeknek "biztonsági okokból" van egy lejárati idejük, ami után eltűnnek. A szomorú a dologban, hogy ezt korábban titkolták, sosem hozták nyilvánosságra, hogy így működtetik a kommunikációjukat.

Mark Zuckerberg szerdán arról számolt be, hogy mintegy 87 millió felhasználó adatait oszthatták meg a londoni székhelyű, de New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analyticával, amely sajtóhírek szerint ezek feldolgozásával próbált képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül.

A több tízezer magyar felhasználót is érintő botrány kirobbanása után letiltották az oldalról a Cambridge Analyticát, amelynek alapítói és befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója – aki egy ideig a cég alelnöke volt – és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója is. Az ügy nyilvánosságra kerülése után letiltották annak az embernek a profilját, aki az egész adatgyűjtési botrányt megszellőztette, az esetről írni akaró újságírókat pedig perrel fenyegette meg a Facebook. Mark Zuckerberg hosszas hallgatás után megszólalt ugyan, de a bocsánatkérés elmaradt, azt utólag, újsághirdetésekben pótolta. Ez utóbbi vált most némiképp hiteltelenné.

Ha értesülni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért