szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft kedden mutatta be legújabb találmányát, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes szimultán "tolmácsolni" a jelenlétében elhangzottakat.

Javában zajlik a Microsoft szokásos éves fejlesztői konferenciája, a Build, ahol már az első napon is láthattunk egy igen érdekes elképzelést. A Microsoft ugyanis a windowsos telefonok bukása után nem engedte el teljesen a platformot, sőt: a tervek szerint szépen lassan minden androidos telefonból és iPhone-ból windowsos telefont csinálnának. A konferencia azonban nemcsak a szoftveres, hardveres fronton is hozott újdonságot.

Az Engadget beszámolója szerint egy különleges, kúp alakú eszközt mutattak be kedden, amely például a céges megbeszéléseken is hasznos lehet. A redmondi cég  egy olyan készüléket alkotott, amely a mesterséges intelligencia segítségével előbb arc alapján felismeri a terembe belépő embereket, majd a megbeszélés alatt képes beazonosítani hangjukat, így aztán külön-külön kezelni beszédrészleteiket, melyekről automatikusan leiratot készít, amelyből így egyértelműen kiolvasható nem csak az, hogy mi hangzott el, hanem az is, hogy ki mondta.

©

Még izgalmasabb a dolog, hogy hozzátesszük, hogy a rendszer képes közel valós időben fordítani is az értekezleten elhangzottakat. A megbeszélésbe Skype-csatornán természetesen távolról is bárki bekapcsolódhat, és a Skype Translatorban már most is kipróbálható fordítási funkció segítéségével még azok is megtehetik ezt, akik nem is ismerik az értekezleten használt valamelyik nyelvet.

Az Engadget szerint valószínűleg még kell némi csiszolás a fejlesztésnek, de alapvetően ígéretes. Az eszköz óriási segítség lehet a hallássérült munkavállalók számára, de a nemzetközi megbeszélések is jóval kényelmesebbé válhatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!