szerző:
hvg.hu

A 76 éves Gaston D’Aquino nem érezte rosszul magát, de orvoshoz ment, mert az Apple Watch gyanús értéket mutatott. Azonnal meg is műtötték.

Az okosórákról – főleg az Apple Watch-ról – sokan úgy vélekednek, hogy nem többek egy divatos kiegészítőnél vagy státuszszimbólumnál. Pedig az Apple Watch korábban többször is bebizonyította már: életmentő lehet a viselése. Most épp Tim Cook kapott hálálkodó levelet egy ilyen eset után.

A South China Morning Post beszámolója szerint nemrég egy 76 éves férfi, Gaston D’Aquino írt köszönőlevelet az Apple vezérének, az óra ugyanis megmentette az életét. A történet szerint a férfi okosórája még a múlt hónapban jelezett rendellenes pulzust, így D’Aquino úgy döntött, orvoshoz fordul. Kiderült, nagyon is jó döntés volt, ugyanis a férfi három koszúrér-artériájából kettő már elzáródott, és már a harmadik is 90 százalékban záródott.

A férfin életmentő műtétet (angioplasztikát) hajtottak végre, amely során egy katéter és egy ballon segítségével kitágították az eret, ezzel állítva helyre a váráramot. Egy héttel később már haza is mehetett a kórházból.

©

D’Aquino április 6-án e-mailt küldött Tim Cooknak, hogy megköszönje, amiért az Apple Watch megmentette az életét. A D’Aquino okosórája először jelzett be, de nem tapasztalt semmilyen fájdalmat és panasza sem volt. Ennek ellenére döntött úgy, hogy orvoshoz fordul. Mint írja, ezzel új életet kapott. Arra kérte Tim Cookékat, továbbra is biztassanak arra mindenkit, akinek szívproblémája van, hogy használja az okosórát. D’Aquino egyik unokatestvére nem sokkal korábban szívrohamot kapott, rajta már nem tudtak segíteni. A férfi szerint talán még ma is élne, ha ő is viselte volna az órát.

Az eset alátámasztani látszik azt a korábban megfogalmazott véleményünket, miszerint aki képes éves szinten 50-100 ezer forintot egészségügyileg hasznos technológiára fordítani, olyan szintű folyamatos “orvosi jellegű megfigyelés” alatt lehet, melyet egy-két évtizeddel ezelőtt még elképzelni sem tudtunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Újra életet mentett az Apple okosórája

Kár volna legyinteni az Apple Watchra, mint a pénzesek luxuskütyüjére, ismét bebizonyosodott, hogy az egészségügyi funkciókkal felruházott óra adott esetben életet is menthet.