Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Hosszú évtizedeken át zajló filozofálgatás és az elmúlt évek több gyorsan elfelejtett prototípusa után ma már egyértelműen kijelenthetjük: több út is kikristályosodott az egészségmegőrzésben valóban használható okos készülékek terén. Egy magyar fejlesztés a két leggyakoribb halálokot jelentő megbetegedés terén segít időben, otthon diagnózist felállítani. Kipróbáltuk az Egerben összerakott, a világon bárhol hasznos Wiwe-ot.

Reprezentatív felmérésünk nincs ugyan róla, de érzésre úgy tűnik, az utóbbi időben jóval több Magyarországon a nemzetközi szinten is vállalható innovatív egészségügyi megoldások száma, mint amennyit az ország mérete indokolna. Ilyen például a MAP Health Watch egészségfigyelő okosóra, vagy az egri Sanatmetal által fejlesztett Wiwe.

A fejlesztésekhez egyik esetben sem volt nehéz apropót találni. A szívizom elégtelen vérellátásával járó ischaemiás szívbetegségek és a köznyelvben agyvérzés néven is emlegetett agyi érkatasztrófa (stroke) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az első és második leggyakoribb halálokok a világon. A rendelkezésre álló legfrissebb adatsor 2015-ről szól: abban az évben az első betegségcsoport 8,76 millió, a második pedig 6,24 millió ember halálát okozta a világon, összességében tehát 15 millió ember halt meg miattuk. Összehasonlításképpen: közlekedés balesetekben 1,3 millióan haltak meg. Arról napi szinten szólnak a híradások és már a közbeszéd is, hogy a technológia a közlekedési halálesetek megelőzésében milyen fontos szerepet játszik. Arról már kevesebben beszélnek, pedig fontos lenne: egyre több készülékkel rendelkezünk a két leggyakoribb halálokhoz vezető jelenségek megfelelő időben történő felismeréséhez is.

Zsebdoktor

A most szóban forgó Wiwe egy névjegykártya méretű, ám annál persze valamivel vastagabb készülék. Túl vastagra azért nem kell gondolni: a kütyü mindössze 40 grammot nyom a mérlegen. Így könnyedén elfér egy átlagos zsebben, ebből következően pedig már első ránézésre is megállja a helyét a gyártó állítása: tesztünk alanya egy gyakorlatilag bárhol, bármikor használható szívdiagnosztikai eszköz. Melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatósága is minősítő tanúsítvánnyal ismert el. Ennek megszerzéséhez a gyártónak, rengeteg más mellett, megfelelő klinikai értékelést is csatolnia kell. Ebből talán már látszik: nem egy újabb csodakütyüről van szó, amely minden esetben működik – amikor használója hisz benne. Hanem egy jóval komolyabb készülékkel állunk szemben.

©

A Wiwe a stroke, a ritmuszavar és a hirtelen szívmegállás kockázatszűrésébe és diagnosztizálásába hoz változást. A mobil EKG és szívdiagnosztikai eszköz nem csak kicsit, hanem gyorsan is dolgozik: 1 perc alatt végez EKG-mérést. Tapasztalatunk szerint ez olyannyira igaz, hogy mindent beleszámolva is csupán bruttó 2 perces “procedúrára” kell készülnie annak, aki használja. Ez jóval kevesebb egy hagyományos EKG-vizsgálatnál – főleg járulékos időtényezőkkel együtt számolva –, és elenyésző időbefektetést jelent ahhoz képest, hogy mit nyújt cserébe.

Fontos hangsúlyozni, hogy a komplett kórházi kivizsgálást természetesen nem helyettesíti az, ha egyszer kipróbálja az ember a Wiwe-ot, de még az sem, ha van otthon belőle. Persze nem is erre találták ki a készüléket, nem csak az időt, hanem a vizsgálat jellegét tekintve is inkább egy gyorstesztről van szó.

Indulhat a mérés

Az otthoni (vagy bárhol máshol történő) kockázatfelméréshez elég egyszerű a recept. Hozzávalóként egy Wiwe-ra, és egy ahhoz Bluetooth-on kapcsolódó, androidos és iOS rendszerű készülékekre is letölthető alkalmazásra van szükség. A kettő összekapcsolása után mindenképp regisztrálnunk kell egy fiókot az appban, de ezt akár név nélkül is megtehetjük. A lényeg, hogy az alkalmazás tudja akár anonim felhasználóhoz is társítani a mérést – ez különösen akkor hasznos, ha a családban többen is mérünk a Wiwe-val. Az adatlapon egyébként sokféle egészségügyi adat megadható, de hamar feladtuk a mezők kitöltését: amikor kiderült, hogy az aktuális napról havi lépésekben váltogatva kellene eljutnunk a születési időnkhöz: nem éreztünk magunkban elég kraftot (33x12)+3 kihagyható gombnyomásra. Ez jó példája annak, hogy magán az alkalmazáson itt-ott azért lehetne még fejleszteni, már ami a felhasználóbarátságot illeti.

©

A telefonos program és a készülék összekötése után – amennyiben nem szakad meg a Bluetooth-kapcsolat, de ez tapasztalatunk szerint csak ritkán fordul elő – már indul is a már említett “bruttó 2 perc”. A “névjegykártya” egyértelműen jelzett két érzékelőjére kell helyeznünk a hüvelykujjainkat, nem túl erősen, de határozottan. A jó fogást érzi is a készülék, egy 10 másodperc bemelegítést enged, és ha addig jól tartjuk a Wiwe-ot, akkor indul a 60 másodperces mérés, mely közben az eszközön folyamatosan villannak fel a elektrokardiográfiából közismert vonalra hajazó logó LED-fényei, mobilunk képernyőjén pedig valós időben rajzolódik az EKG-s vonal.

Kiértékelés otthon és az orvosnál

A hagyományos, 12 elvezetéses EKG első végtagi csatornájával egyenértékű jelet mérve, a gyors vizsgálat után nem sokkal már meg is érkezik az eredmény a telefonos alkalmazásba. Az “eredmény” nem csak egy, a kórházból vagy jobb esetben csak kórházi sorozatokból ismerős görbét jelent: a különféle rövidítések, orvosi szakszavak és színes grafikonok mellé némi kiértékelést is ad az app. A mondatok egy részét bárki azonnal értelmezni tudja, ilyen például az, hogy

Jelentős szívritmus-ingadozás nem érzékelhető.

Vannak azonban olyan megállapítások is, minthogy

A kamrai repolarizációs heterogenitás kismértékben eltér a normálistól.

A hipochonderek ebből a hirtelen halál előjeleit olvassák ki, a valamivel mértékletesebbek esetleg elvégeznek egy-két – nem mindig szerencsés – Google-keresést. Mi mégis inkább azt javasoljuk, hogy ha nem túl riasztó a grafikon és a szöveges értékelés mellett sem állnak méteres piros felkiáltójelek, akkor elég, ha a kismértékű eltérést jelző értékelés esetén pár héten belül felkeressük a háziorvost. Vagy, ha vagyunk vele olyan kapcsolatban, akkor neki vagy egy orvos barátunknak elküldjük a kiértékelést. Merthogy a Wiwe erre is képes: nem csak nekünk mutatja meg hanem a telefonról PDF-ben tovább is küldhetjük az eredményt. Mégpedig a következőkről:

  • véroxigénszint,

  • EKG I paraméterek,

  • aritmiavizsgálat eredménye,

  • kamrai heterogenitás,

  • és persze ott a regisztrált EKG-görbe is.

És ha már zsebre vágás: a Wiwe lépésszámláló funkcióval is rendelkezik, melyhez értelemszerűen magunkkal kell hordanunk. Ha belefért a kütyübe, akkor persze kár lett volna kihagyni belőle, de ezt a funkcionalitást feleslegesnek érezzük abban a korban, amikor a középkategóriás okostelefonokban már bőven megbízható lépésszámláló technológia van. Okostelefonja szinte mindenkinek van, már az idősebb korosztályban is, és sokkal természetesebb azt folyamatosan testközelben hordani, mintha egy külön készüléket is mindig zsebre kellene tennünk, adott esetben a mobil mellett.

©

Telefon egyébként nem feltétlenül kell a Wiwe használatához: az első összekapcsolódás után mobil nélkül is használható a diagnosztikai eszköz, az eredményeket tárolja, majd a legközelebbi telefonos kapcsolat kiépülésekor hívhatjuk le róla azokat.

Verdikt

+: kis méret, hasznos funkció, gyors mérés, laikusok által is nagyjából értelmezhető grafikus-szöveges kiértékelés, egyszerűen továbbküldhető eredmény.

: korszerűbb lenne a microUSB-s töltő helyett USB-C típusú csatlakozó, az alkalmazás lehetne átgondoltabb, az eszköz alapáron is lehetne olcsóbb.

A Wiwe-nak annyira természetesnek kellene lennie otthon, minthogy minden háztartásban van egy lázmérő.

A gyártótól fehér és fekete színben rendelhető szerkezet alapesetben 117 700 forintba kerül, cikkünk írásának idején, november 7-ig aktuális ára 89 900 forint. (Tesztünk elkészülte és HVG hetilapos megjelenése után kaptuk a hírt, hogy a visszajelzések hatására a gyártónál árrevíziót hajtottak végre, és a készüléket hetedikétől tartósan 87 990 forintos áron értékesítik.) A hazai fizetésekhez képest nem olcsó készülékről beszélünk. Az új technológiáknál ez tulajdonképpen teljesen természetes, az idő előrehaladtával és a piac növekedésével válhat egyre barátságosabbá az árcédula.

De ha már példának hoztuk fel az okostelefont: a szóban forgó összeg egy jobbfajta középkategóriás mobil ára. Persze ezt nem azért említjük itt, mert a Wive ki tudna váltani egy telefont, akinek okostelefonra van szüksége, az nyilván azt fog vásárolni. De ha azt nézzük, hogy sokan 1,5-2 évente vesznek új mobilt, akkor azért óhatatlanul is felmerül bennünk: érdemes lehet például egy évvel eltolni a sokszor karácsony előtti telefonvásárlást azért, hogy egy jelenleg sokkal kevésbé divatosnak számító, de beláthatóan hasznos egészségügyi eszközt szerezzen be az ember. (És akkor a 335-380 ezer forintba kerülő aktuális csúcsmobilok ár-érték arányáról még nem is beszéltünk.)

A cikk elején már említett fejlesztésekkel együtt a Wive jól mutatja, hogyan lopakodott be észrevétlenül a science-fiction az életünkbe. Aki képes éves szinten 50-100 ezer forintot egészségügyileg hasznos technológiára fordítani, olyan szintű folyamatos “orvosi jellegű megfigyelés” alatt lehet, melynek mindennapiságát egy-két évtizeddel ezelőtt még elképzelni sem tudtunk. Az pedig külön kellemes érzés, hogy mindehhez sok esetben magyar fejlesztést tudunk használni.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely: Március 15-ig maradnak a korlátozások, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz

Gulyás Gergely: Március 15-ig maradnak a korlátozások, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz

Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni

Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában