szerző:
hvg.hu

A kenyai Filmügyi Tanács külön engedélyhez köti, hogy valaki videót tegyen közzé az interneten. Aki ezt megszegi, súlyos büntetésre számíthat.

Képzelje el: a hétvégi baráti/családi sütögetésről készít egy videót a mobiljával, feltölti azt a Facebookra, Instagramra vagy épp a YouTube-ra. Nem egy szokatlan dolog, ugye? És most képzelje azt is hozzá, hogy másnap pedig azzal kopogtat az ajtaján rendőrség, hogy vagy fizessen ki egy több százezer forintos büntetést, vagy 5 év börtönt kap. Elképzelhetetlen? Pedig Kenyában hétfő óta pontosan egy ilyen törvény él.

A The Next Web beszámolója szerint május 28-án lépett hatályba az az új törvény melynek értelmében tilos bármilyen videót feltölteni vagy közvetíteni a közösségi oldalakon (vagy bármilyen más internetes felületen). Ehhez ugyanis hétfő óta egy külön engedély kell, amit a kenyai Filmügyi Tanács bocsájt ki.

©

Ha valaki megszegi a törvényt – vagyis az engedély hiányában tölt fel/közvetít videót –, arra 1000 dolláros (kb. 270 ezer forintos) bírság szabható ki, vagy akár 5 év börtönnel is büntethető.

Sokan úgy vélik, az ország vezetése cenzúrázni akarja a videókat, hiszen a legtöbben valószínűleg nem fogják kiváltani a "forgatási engedélyt", a büntetést viszont nem kockáztatják meg azzal, hogy videózzanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!