szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Természetüknél fogva titkos amerikai hadi technológiai megoldásokról szereztek meg adatot kínai hackerek.

Nagy mennyiségű, rendkívül bizalmas adatot loptak el kínai kormányzati hackerek az amerikai haditengerészetnek dolgozó egyik vállalkozó számítógépéről – írja a The Washington Post amerikai lap meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. Az ellopott adatok között szerepeltek amerikai tengeralattjárókra tervezett szuperszonikus, hajók elleni rakétákra vonatkozó tervek is.

Az adatlopás januárban és februárban történt – közölték a lappal a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel nevük elhallgatását kérő tisztségviselők, akik szerint a hackerek az amerikai haditengerészet Tengeralatti Hadviselés Központjának dolgozó egyik vállalkozót vették célba. A vállalkozó személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

Mindez éppen azon a héten derült ki, amikor az amerikai sajtó nyilvánosságra hozta: a Facebook  a Huawei „személyében” olyan kínai vállalattal is adatmegosztási megállapodást kötött, amelyet az amerikai nemzetbiztonsági szervezetek már 2012-ben veszélyesnek bélyegeztek amiatt, mert túlságosan szoros kapcsolatokat ápol a kínai kormányzattal. Szintén a napokban derült ki, hogy ipari kémkedés gyanúja miatt az Egyesült Államok korlázotta a vízumkiadást azoknak a kínai diákoknak, akik a műszaki dolgok iránt érdeklődnek.

Szingapúrban szemezgethetnek

Eközben az NBC amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy utasították a Donald Trump amerikai elnököt az amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó miatt Szingapúrban kísérő amerikai titkosszolgálati ügynököket, hogy figyelmüket főként a kínai hírszerzés esetleges tevékenységére fordítsák. Az ügynököknek megszabták: kifejezetten ügyeljenek a kínaiak beszervezési kísérleteire főként bárokban és éttermekben.

A hírtelevízió szerint emellett külön problémát jelenthet az, hogy a kínaiak bepoloskozzák a csúcsnak helyt adó Capella Hotelt. Éppen ezért nem kizárt, hogy a lehallgató-készülékek felvételét akadályozó különleges napellenzőket állítanak fel a tárgyalások helyszínei körül.

Donald Trump és Kim Dzsong Un a tervek szerint kedden találkozik Szingapúrban a történelmi csúcs keretében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

1,8 milliárd csillag: rengeteg új adattal bővült a Tejútrendszerről készített legpontosabb térképünk

1,8 milliárd csillag: rengeteg új adattal bővült a Tejútrendszerről készített legpontosabb térképünk

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője