Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Kifejezetten rosszul jöhet ki a Facebook abból, hogy a mobilgyártókkal is megosztotta felhasználói adatait, miután kiderült, hogy az amerikai hatóságok által nemzetbiztonsági szempontból problémásnak tartott Huawei, valamint három másik kínai cég is hozzájuthatott a közösségi oldal felhasználóinak személyes, érzékeny adataihoz. Ez most – a Facebook számára – a lehető legrosszabb pillanatban került nyilvánosságra.

A Facebook ugyan éveken át „elfelejtett” róla szólni, de a The New York Times néhány napja nyilvánosságra hozta, hogy a közösségi oldal üzemeltetői még akkor is fenntartották a legalább 60 eszközgyártóval megkötött adatmegosztási megállapodásaikat, miután a nyilvánosság előtt azt állították, harmadik fél nem juthat a felhasználók érzékeny adataihoz.

A The Washington Post és a The New York Times is kiderítette, majd a Facebook pedig elismerte, hogy a felhasználók adatain túl az ismerőseik érzékeny adataihoz is hozzáférő vállalatok között volt négy kínai gyártó, a Lenovo, az Oppo, a több márka – például az Alcatel és a BlackBerry – mögött is álló TCL, valamint a Huawei.

A felsorolásból az utóbbi gyártó a legérdekesebb, ugyanis a Huawei igen érzékeny pontot jelent az amerikai politikában. A nemzetbiztonsági szervezetek már 2012-ben veszélyesnek bélyegezték a legnagyobb kínai telefongyártót. (Ahogy az amerikai kormányzat által nemrég ellehetetlenített ZTE-t is.) Azt mondják, a Huawei túlságosan is be van kötve a kínai kormányhoz. Egy 2015-ös FBI-jelentésben a szolgálat munkatársai aggodalmukatt fejezték ki amiatt, hogy a kínai kormány hozzáférhet az amerikai üzleti kommunikációhoz a Huawei-technológián keresztül. Az amerikai katonai támaszpontokon pedig már be is tiltották a Huawei telefonjainak használatát.

Felirat a Huawei biatorbágyi központjában. Érinthetetlenek?
©

Hogy mennyiben jogos az amerikai nemzetbiztonsági szolgálatok félelme – a Huawei szerint semennyire –, az a jelenlegi helyzetben valószínűleg „nem számít". Abból a szempontból legalábbis nem nagyon, hogy a Cambridge Analytica adatgyűjtési botránya miatt egyébként is a szabályozók célkeresztjében lévő Facebooknak mindenképpen rosszul jön, hogy fény derült az adatmegosztási megállapodásra. Hogy ezt pontosan érzik a közösségi hálót üzemeltető vállalatnál is, azt jól jelzi, hogy arról nyilatkoztak, még ezen a héten felmondják a Huawei-szerződést.

A Huawei az ügyben megszólalván azt közölte, hogy bármiféle felhasználói adatokat csak a készülékeken gyűjtöttek, a szervereiken nem.

A Reuters jelentése szerint az Egyesült Államok szenátusának kereskedelmi bizottsága már akkor válaszadásra szólította fel az ügyben a Facebook képviselőit, amikor a kínai kapcsolatokról még nem is lehetett tudni. A testület elnöki pozícióját betöltő republikánus John Thune és a demokrata Bill Nelson szenátorok együtt fogalmaztak meg levelet Mark Zuckerbergnek. A Facebook vezérigazgatójától elsősorban azt szeretnék megtudni, hogyan lehetséges az, hogy a telefongyártók hozzáfértek a felhasználók ismerőseinek adataihoz még akkor is, ha ezek az ismerősök kifejezetten megtiltották, hogy harmadik félhez eljussanak az adataik.

A szenátorok lényegében a falhoz állították Zuckerberget, miután a levélben azt is megkérdezik tőle: biztosan nem akarja-e módosítani az áprilisi szenátusi meghallgatáson tett vallomását.

Mark Zuckerberg az amerikai szenátus 2018. áprilisi meghallgatásán.
©

Az amerikai nyomás mellett már az európai uniós is egyre nagyobb a Facebookon. Az Európai Parlament vezető képviselői két héttel ezelőtt hallgatták meg Zuckerberget. Az ülésen Guy Verhofstadt azt mondta: már liberálisként sem tud hinni abban, hogy a Facebook képes lesz az önvizsgálatra és megfelelő önszabályzatra. Az EP liberális frakcióját vezető képviselő a Facebook megregulázása mellett azt is felvetette: talán érdemes lenne feldarabolni a vállalatot. Ráadásul az Egyesült Államokban is egyre hangosabbak az szétcincálást követelő hangok.

Ha értesülni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyszerű trükkel szüntetné meg az IKEA a boltjai előtt a sorban állást

Egyszerű trükkel szüntetné meg az IKEA a boltjai előtt a sorban állást

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz