szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orvosi pontosságú szívvizsgálat lehetőségét ígéri a magyar fejlesztésű HeartBit a sportolók számára. A hordható okoseszköz fejlesztői szerint valós időben képes az EKG adatok gyűjtésére és elemzésére, ezzel lehetőséget kínál az edzés hatékonyságának optimalizálására.

Az aktivitásmérők piaca iparági várakozások szerint 2020-ra elérheti a 34 milliárd dolláros forgalmat – idézi a statisztikát a területre saját eszközzel belépő HeartBit. A magyar fejlesztésű készülék a gyártó startup ígérete szerint az egyszerű pulzusmérőkön túllépve teljes körű, orvosi szintű szívvizsgálatot kínál sportolás közben.

A szívveréskor keletkező elektromos jelek vizsgálatával a HeartBit eszköz észreveszi az aritmia, pitvarfibrilláció és más rendellenességek jeleit. A fejlesztők elsődleges célja, hogy a veszély első jelekor figyelmeztessék a felhasználókat. A terhelés optimalizálásával az edzések hatékonysága is javítható. A HeartBit algoritmusa mesterséges intelligencia bevonásával a felhasználók fizikai állapota, sportolási szokásai és az időjárási körülmények figyelembevételével személyre szabott edzéstervet kínál a sportoláshoz – írják a fejlesztők.

A HeartBit céljainak eléréséhez megfelelő technológiai partnerre volt szüksége, ezért léptek együttműködésre az IBM-mel. Az óriásvállalat megoldásai lehetővé teszik, hogy a HeartBit algoritmusa 10 ezer adatpontot dolgozzon fel biztonságosan másodpercenként. Az adatokat az IBM Watson IoT Platform bevonásával elemzi a magyar rendszer, így kínálnak személyre szabott edzésterveket minden felhasználónak.

A terméket profi sportolók bevonásával fejlesztették, de nemcsak nekik szánják.

A startup közleménye szerint a magyar fejlesztésű termék mögött ifj. Kozmann György, aki édesapjával részt vett a Wiwe nevű – általunk is részletesen tesztelt – otthoni, mobil EKG fejlesztésében, valamint Szabó Gábor, aki hoteltulajdonosként már orvosi startupokba is befektet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

Már készül a Nyirő József-film

Már készül a Nyirő József-film