szerző:
hvg.hu

A Sanghajban rendezett MWC szakkiállításon figyeltek fel a Qualcomm jelenlegi csúcsprocesszorának, a Snapdragon 845-nek egyik különlegességére.

Nem csapott túl nagy hírverést a Qualcomm a Snapdragon 845 lapkakészlet egy igen fontos jellemzője körül: ezek a lapkák már támogatják a több arc felismerését egy eszközön.

Az arcfelismeréses biometrikus azonosítót az Apple mutatta be a világnak (Face ID), és hamarosan néhány androidos gyártó is követte a példáját. Az arcfelismeréses felhasználóazonosítónak nagy hátránya (leszámítva az adatvédelmi és a biztonsági kételyeket), hogy csupán egyetlen arcot ismer fel, így probléma lehet, ha a családban többen is használnák a telefont, kivéve, ha nagyon hasonlítanak egymásra.

©

A több arc felismerésének problémája oldódhat meg a Snapdragon 845-tel. A BeeBom cikke szerint a Sanghajban rendezett MWC 2018-on egy, az említett lapkakészlettel dolgozó Samsung Galaxy S9-en mutatták be, hogyan tárol, illetve ismer fel a telefon több arcot is. A Qualcommnak egyébként a világ legértékesebb AI-startupja, a Sense Time segített ennek kidolgozásában. A chipgyártó szerint az arcok felismerésének pontossága javulni fog, ahogy a mesterséges intelligencia is okosabbá válik az idővel.

A BeeBom egyébként arról is ír, hogy a Qualcomm szóvivője arról tájékoztatta őket, hogy az új funkció minden, a Snapdragon 660 utáni lapkakészletben elérhető (kivéve a 4xx sorozatot). Így a középkategóriás és olcsó telefonokba szánt Snapdragon 636 és Snapdragon 632 lapkakészletel is képbe kerülnek. Mindezt cáfolja viszont az XDA Developers: állítólag közvetlenül a Qualcommtól tudják, hogy kizárólag a Snapdragon 845 lapkakészletet ruházták fel ezzel a tulajdonsággal.

Az Apple nemrégiben bejelentette, hogy az iOS 12 támogatni fogja a több arc felismerését egy készüléken, így most kell az androidos gyártóknak összekapniuk magukat, ha ezen a téren is versenyezni akarnak az iPhone-okkal. Mivel a Snapdragon 845 chipkészlet ehhez minden segítséget megad, a többi már csak rajtuk múlik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!