szerző:
hvg.hu

A hamarosan megjelenő jubileumi iPhone egyik különlegessége lesz az arcfelismerés (Face ID). Az újdonság azonban adatvédelmi aggályokat is felvet, amellyel kapcsolatban egy anerikai szenátor fordult az Apple-höz.

Az iPhone X, azaz a jubileumi iPhone csak két hét múlva érkezik (az előzetes jóslatokkal ellentétben szinte biztos, hogy nem fog késni), de már most sok az adatvédelmi aggály a benne debütáló Face ID-val kapcsolatban. Olyannyira, hogy Al Franken amerikai szenátor levelet írt Tim Cooknak, és a felhasználók biztonságával kapcsolatos kérdéseket tett fel benne.

Az Apple válaszolt is a szenátornak, s mindenekelőtt arra mutatott rá, hogy a Face ID Security kiadványban, illetve support oldalán minden válasz megtalálható, ennek ellenére szívesen felel a szenátor felvetéseire.

A levélben megismételte, hogy annak a valószínűsége, hogy egy illetéktelen feloldja az arcfelismeréses zárolást, egy a millióhoz, míg az ujjlenyomat-olvasásnál ez egy az 500 ezerhez. Ezenkívül öt sikertelen kísérlet után már jelszót kér az eszköz (ezt anno megtapasztalhatta a világ az iPhone X „emlékezetes” bemutatóján).

©

Külön is felhívja az Apple arra a figyelmet, hogy az arcazonosítás adatai titkosítva vannak a Secure Enclave-nak nevezett területen, és sosem hagyják el az eszközt, nem kerülnek az Apple-höz, és a készülék backupjában sincsenek benne. A szokásos feloldási műveletek során rögzített arcképek nem mentődnek el, ezeket azonnal elveti az eszköz, miután elvégezte az azonosítást.

Aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy harmadik féltől származó szoftverek hozzáférhetnek a Face ID adataihoz, ha szintén arcfelismerést használnak. Azonban az Apple szerint az ilyen appok csak a rendszer által kínált API-n keresztül kérhetik erre a felhasználót, és csak az arcazonosítás eredményéről értesülnek, azt továbbra is elkülönítetten teszi az iPhone modulja, a harmadik fél alkalmazása nem fér hozzá az arcazonosításhoz vagy a tárolt adatokhoz.

Az Apple egyébként több mint egymilliárd arcot ábrázoló fotóval trenírozta az arcfelismeréshez használt neurális hálózatot (az persze nem egymilliárd különböző emberről készült fotót jelent, hogy mennyit pontosan, arról nem beszélt az Apple). Arra a kérdésre, hogy honnan származnak ezek a képek, a vállalat úgy válaszolt, hogy a résztvevők tájékoztatásával készült tanulmányokból. A világ minden tájáról származó emberek fotóit használták, hogy sokféle felhasználó számára biztosítsanak nagyfokú pontosságot.

Egy kérdésre viszont nem válaszolt az Apple, méghozzá arra, hogy a cég engedné-e, hogy a bűnüldöző szervek hozzáférjenek a Face ID rendszerhez vagy a tárolt archoz. A San Bernardinó-i terrorista esete óta azonban nem kétséges, mit gondolnak erről Cupertinóban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot