szerző:
hvg.hu

Az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói olyan robotot fejlesztettek ki, amelynek a többivel ellentétben már nincs szüksége kamerára, hogy tájékozódni vagy mozogni tudjon.

A Boston Dynamics most már többedik éve ejti ámulatba/félemlíti meg az embert az általa fejlesztett robotkutyákkal. Legutóbb például februárban mutatták meg, milyen különleges módon képesek kooperálni a gépeik, ha egy olyan probléma megoldásáról van szó, amihez egy robot mondjuk nem elég.

Ezek (és az ehhez hasonló) robotok azonban nem teljesen tökéletesek, a működésük pontosságát nagyban befolyásolja az, hogy mennyire van világos. A mozgásukat ugyanis (egyebek között) a kamerák által látott kép határozza meg, így sötétben nem vagy nagyon rosszul tudnának tájékozódni. A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói azonban egy olyan robotot fejlesztettek, ami képes "vakon" is pontosan közlekedni.

A Cheetah 3 nevű robotot kamerák helyett két algoritmus segíti abban, hogy képes legyen előre haladni. Az első algoritmus a gyorsulásmérő, a giroszkóp és a lábak pozíciójának ismeretében képes kiszámolni, nagyjából hol érintkezhet majd a láb a talajjal. A második algoritmus képes megjósolni a robot pozícióját, így ha például el akarják téríteni, gyorsan vissza tud térni a saját pályájára.

A robot képes ugrani, futni, három lábbal sétálni és lépcsőt is mászni, a bemutatott videó alapján pedig mindezt igen meggyőzően teszi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!