szerző:
hvg.hu

A Grönland északnyugati részén található Innaarsuit lakói végre jó hírt kaptak: távolodik a falu partjaitól a hatalmas jéghegy, amiből egy kisebb darab már le is szakadt.

Napok óta egy méretes jéghegy tartja rettegésben a Grönland északnyugati részén található Innaarsuit nevű falu lakosságát. A hegyméretű jégóriás olyan közel sodródott ugyanis a településhez, hogy fennáll a veszélye, hogy leválás esetén szökőárral borítja be azt.

Hogy mennyire valós a veszély, azt jól mutatja egy nemrég ott készült videó is. Az ABC News által közölt videóban jól látni, hogy egyetlen "apró" darab leszakadása is komoly hullámot indított el, így elképzelhetjük, mi történne, ha a jéghegy felborulna, vagy egy ennél jóval nagyobb darab landolna a tengerben.

Szerencsére most a veszély – egy időre legalábbis – elhárulni látszik. A hatóság megfigyelése szerint ugyanis a jéghegy jelenleg távolodik a partoktól. Az erős déli szél miatt észak felé sodródik, igaz, arról nem szóltak a szakemberek, hogy a szél csendesedésével ismét visszaúszik-e a jéghegy a faluhoz. Ráadásul az sem túl megnyugtató, hogy komoly repedéseket láttak a jéghegyben, így valóban előfordulhat, hogy jelentős méretű darab szakad le belőle.

A beszámoló szerint egyébként nem ritka, hogy a partoknál jéghegy jelenjen meg, de, hogy ilyen méretű, arra még nem volt példa. Mindenesetre ebből az esetből is látszik, hogy a globális felmelegedést nem szabad félvállról venni. Egy néhány napja nyilvánosságra került másik videón például jól látni, hogyan emelkedik a tengerszint 30 perc alatt.

A tudósok friss számításai szerint egyébként ezek az országok (nem) élik majd túl a globális felmelegedés ehhez hasonló hatásait.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Rengeteg ember kerülhet veszélybe a hűtés (hiánya) miatt

Világszerte több mint egymilliárd embernek jelent komoly fenyegetést a globális felmelegedés miatti hőség a testük lehűtéséhez, az élelmiszerek és orvosságok tárolásához szükséges berendezések hiánya miatt – figyelmeztetett friss jelentésében egy non-profit szervezet.

Befenyítette az EU a Google-t, nem kis változások jönnek az Androidban

Befenyítette az EU a Google-t, nem kis változások jönnek az Androidban

Az LMP feljelenti Mészáros cégcsoportját, de az MTI erről nem ad hírt

Az LMP feljelenti Mészáros cégcsoportját, de az MTI erről nem ad hírt

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Banksy a teljes képét le akarta darálni, csak elromlott az iratmegsemmisítő

Banksy a teljes képét le akarta darálni, csak elromlott az iratmegsemmisítő

Népszavazást akar a Momentum a lakástakarékokról

Népszavazást akar a Momentum a lakástakarékokról

Egy osztrák zenész, akinek Vas megye a világ közepe – Ripoff Raskolnikov-dalpremier

Egy osztrák zenész, akinek Vas megye a világ közepe – Ripoff Raskolnikov-dalpremier