szerző:
hvg.hu

Hozzáférést kér a bankoktól felhasználói bankszámláinak bizonyos adataihoz a Facebook – ha a felhasználó is beleegyezik. Az ügyfelek így SMS helyett Messengeren kaphatnak értesítést a kártyatranzakciókról, vagy például lekérdezhetik bankszámlájuk egyenlegét a Facebook üzenetküldőjében. De nagyon rosszul cseng ez éppen akkor, mikor a Facebookról több ízben is kiderült, hogy nem mindig bánik megfelelő gondossággal a felhasználók adataival.

A Cambridge Analytica-botrány óta meglehetősen érzékeny területté vált a személyes adatok kezelése, és azóta más esetben is felmerült annak gyanúja, hogy a Facebook gyorsabban növekedett, mint ahogy felnőtt volna a felelősséghez. Így nem csoda, hogy sokan felkapták a fejüket a The Wall Street Journal Facebookkal kapcsolatos hétfői cikkére. Állításuk szerint Zuckerbergék arra kértek több pénzintézetet – a PMorgan Chase-t, a Wells Fargót, a Citigroupot és a US Bancorpot –, hogy osszák meg velük az ügyfelek bizonyos banki adatait, így a Facebook rendszere hozzáférést kapjon például a felhasználók számlaegyenlegéhez vagy éppen vásárlási tranzakcióihoz.

A történet alapja, hogy a Facebook a fent említett bankok ügyfelei számára olyan új szolgáltatást indítana, amely segítségével a Messengeren keresztül kapnának értesítést például arról, ha a csalók megpróbálják megszerezni a számlájukon lévő pénzt, de a számlaegyenlegről is kapnának itt értesítést. A Facebook ezen projektje egyébként már meglehetősen előrehaladott állapotban van, a cég ugyanis a PayPal, a szingapúri Citi, valamint az Egyesült Államokban az American Express ügyfeleihez már bekötötte a Messengert.

Tekintve, hogy a Facebook bevétele szinte teljes mértékben a célzott hirdetésmegjelenítésből származik, rögtön felmerül a kérdés, mennyire lehet problémás, ha a közösségi oldal rendszere rálát arra, hogy egyes felhasználók éppen mit vettek, és ennek alapján, már-már a manipuláció gyanúját is felkeltő mértékben személyre szabott reklámelhelyezéseket biztosít a hirdetőinek. A Facebook szóvivője az ArsTechnicának úgy nyilatkozott, az új szolgáltatással, a fiókok összekapcsolásával a felhasználók és az ügyfelek kényelmét szeretnénk biztosítani, nem pedig kereskedelmi célra felhasználni azt, így (jelenleg) nem tervezik a banki tranzakciók alapján történő hirdetéstargetálást.

A Facebook közlése szerint a tranzakciók részleteihez nem is kívánnak hozzáférni. Az egyelőre nem tisztázott, hogy ez mit jelent, és egészen pontosan milyen információkat kaphat meg a Facebook. Bárhogy is: a banki összeköttetésről mindenki maga dönthet majd, automatikusan senkinél nem kapcsolják össze a Facebook-fiókot a bankszámlájával.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!