Bedő Iván
Bedő Iván
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani“ – tudjuk Rejtő Jenőtől. Kevesebben tudják, hogy az ételszaggal viszont meg lehet tenni ezt. A konyhák újdonsága, hogy az alapból fölfelé szálló pára forgalmát el lehet terelni: lefelé lehet irányítani a büdösséget.

A főzőlapba süllyesztett páraelszívó most a prémium termékek közé tartozik. Valószínű, hogy ott is marad. A gyártók leginkább a nagyobb, látványosabb konyhákhoz ajánlják, leginkább a térben álló konyhaszigetekhez. Így nem kell semmilyen berendezést szerelni a tűzhely fölé. „A gyönyörű, értékes panorámát illetve a nagy, belső térbe való belátást semmi esetre sem szabad elrontani egy belógatott elszívóval“ – szól a Miele kedvcsinálója, hozzátéve, hogy így pedig olyan helyeken is meg lehet oldani az elszívást, ahol eddig nem lehetett. például tetőtérben. És ha más fontos indok nem jut eszünkbe, hát a nyitott konyha jegyében az is szempont lehet, hogy a magasabbra nőtt háziférfit is látni lehessen a nappaliból, illetve a szakácsnő ne üsse be a fejét. Igaz, erre is van más megoldás: az állítható magasságú felső elszívó. De ha azt túl magasra állítják, csökken a hatékonysága.

A trükk, amellyel a főzőlapba vagy a pultba süllyesztett gépezet eltéríti az ételszagot, lényegében az elszívás teljesítményével függ össze. Ha elég erős a szívóhatás, akkor a pára valóban befordul a serpenyő pereménél, és elég éles kanyarral lefelé indul, majd eltűnik a tűzhely közepén. Ez csak fizika és matematika. A szabadon felfelé szálló pára sebessége nagyjából másodpercenként 1,4 méter. Ha a süllyesztett elszívó teljesítménye (a vásárló leginkább ezzel az adattal fog találkozni) óránként 700 köbméter, akkor ez 4 m/sec sebességre kényszeríti és ezzel hamar eltünteti a süllyesztőben a párát.

Ekkora teljesítmény azonban meglehetős zajjal jár – tapasztaltuk a bemutatótermekben (mert el kell árulnunk, hogy a terjedelmes, beépítendő készülékeket nem magunk teszteltük, hanem a Bosch, a Miele és a Neff szakembereivel mutattattuk be). A különbség – és a zaj – leginkább abból adódik, hogy bár azonos teljesítmény esetén a felső és az alsó elszívó ugyanannyi párát tüntet el, alul nagyobb sebességgel kell áramolnia a levegőnek, mert kisebb felületen távozik.Igaz, a szakértők szerint a zaj magasabb teljesítményfokozat mellett erősödik csak fel, erre pedig általában csak rövid ideig van szükség, mondjuk hagymapirítás, grillezés esetén.

Már csak a zaj miatt is fontos, hogy az áramlást akár automata érzékelő is szabályozhatja (már írtuk, hogy prémium termékről van szó…), vagyis a légáramlat nincs feltétlenül mindig csúcsra járatva. Kicsit ahhoz hasonlítható ez, ahogyan a jobb mosogatógépek szabályozzák a teljesítményüket. Azokban optikai érzékelő vizsgálja, mennyi szennyeződés úszik a mosogatólében. Az elszívó sem szaglászik, hanem műszeresen mér. Egy magas hőmérsékletre fűtött érzékelő figyeli (fizikához értők kedvéért: a felületi ellenálás révén), mennyi gyanús molekulát sodor a levegő. Hasonló luxus, amikor a főzőlap drótnélküli kapcsolatban áll az elszívóval (ezt [email protected] 2.0 néven kínálja a Miele), és így átveszi a háziasszonytól a bekapcsolás odafigyelést kívánó és időigényes feladatát, sőt „a főzőlapon történtekhez illeszti a páraelszívó teljesítményét“.

©

Az eltérítés csak bizonyos magasságig működik. A magas lábasban fővő leves vagy tészta gőze már nem vagy alig fog irányt változtatni. Ügyes háziférfi persze segíthet egy kicsit, ha ferdén elhelyezett fedővel oldalra tereli a gőzt. Ez a korlátozás azonban nem olyan nagy baj – vélik a szakemberek, arra hivatkozva, hogy az igazán erős szagok nem ilyenkor keletkeznek, hanem az alacsonyabban zajló sütés közben.

Aki mégsem engedné felszállni a húsleves illatát sem, az választhat az újmódi elszívók további –oldalról támadó – fajtái közül. Létezik olyan változat, amely oszlopként áll a főzőfelületek között, és olyan is, amely a főzőcskézés mögött a kellő magasságba emelhető, majd használat után visszasüllyeszthető. A megfelelő oldalon elhelyezve ez akár paravánként is szolgálhat, jótékonyan elfedve a szobában ülők elől a tűzhelyen uralkodó rendetlenséget. A leggyakoribb mégis az, hogy az elszívót – pontosabban ez esetben leszívót – a főzőlap kellős közepébe helyezik.

Az edények közelében valós veszély, hogy valami kiömlik, ezért az elszívó akkora medencével kezdődik, amelyben elfér a kiömlő folyadék: a Miele egyes modelljeinél néhány deci vagy a Neff bizonyos készülékeinél akár több mint két liternyi. Más gyártóknál is elég széles határok között ingadozik a biztonsági tartály kapacitása. A főzőlapok közti nyílás tetején pedig olyasfajta rács van, mint a gáztűzhelyek rózsái fölött. Akad, amelyik egyúttal átmeneti edénytartónak is használható, más elszívók nyílásai kényesebbek és nem tűrik, hogy rájuk pakoljanak.

Említettük, hogy nagyobb konyhákhoz, konyhaszigetekhez való a süllyesztett elszívó. A szokásosnál mélyebb alsószekrény kell hozzá, mert az ott elrejtett csövek és más alkatrészek helyet foglalnak. A hagyományos elszívókhoz hasonlóan ezeknél is lehetséges szűrés után a konyhába visszaküldeni a levegőt, de – már csak azért is, mert ez csökkenti a teljesítményt – jobb kivezetni a büdösséget. Értelemszerűen ez nem fölül, hanem alul történik – nagyobbacska villában akár a födémen át, a pincébe, garázsba.

Az integrált változat természetesen a gyártók kedvence, mert akkor egyértelmű, hogy két prémium terméket – egy főzőlapot és egy elszívót – adhatnak el egybeépítve. A pultba épített elszívóknak ugyanakkor létezik önálló változata is, amely további designmegoldásokhoz ad lehetőséget. Ha például még nagyobb a konyhasziget, és két főzőlap kap benne helyet, akkor – a tervezők nyelvén szólva – dominó alapon rakhatók le a készülékek. Például két főzőlap közé és esetleg két oldalra is szerelhető a pultba egy-egy párasüllyesztő. Főképp akkor, ha az igényes vevő nem éri be a szokásos főzőlapokkal, hanem – elszívóval egybeépített változatban nem kapható – grillezőre, netán teppanyaki sütőlapra is szüksége van a mindennapi diétájához.

Ha sok helyen készül az étel, akkor az elemeket annak tudatában érdemes összedominózni, hogy a süllyesztett elszívóknak nemcsak felfelé, hanem oldalra is korlátozott a hatótávolságuk: legfeljebb 40 centiről képesek elkapni a párát. Praktikusságban egyelőre kompromisszumokat kell kötni: a Boschnál például csapóajtó-szerűen nyílnak az ilyen, pultba épített elszívók, a Mielénél levehető a tető, viszont ezt a borítást főzés közben a főzőlap szélére kell helyezni.

©

+: érdekes design, több szabad tér a konyhában.

: nagyobb fokozaton zajos, beépítéséhez hely szükséges az alsó szekrényben, gázlángnál óvatosságot igényel.

A Miele szerint ez az üvegkerámia-tető egyúttal gátként is elhelyezhető, a gázláng védelmére. Nekünk azonban az az érzésünk, hogy gázhoz amúgy is alaposan megfontolandó ez a megoldás, amely egy füst alatt a lángot is könnyen elolthatja. A Bosch álláspontja is alapvetően az, hogy nem tanácsos gáz-főzőlaphoz süllyesztett elszívót tenni. De ha mégis, akkor náluk is kapható olyan tartozék, amelyet a főzőlap oldalára kell rakni, és védi a gázlángot, miközben a kissé magasabbról érkező párát már engedi leszállni.

Nem ennyire vészes kockázat, de odafigyelést igényel, hogy aki a tűzhelyen fűszerezi az ételt, annak az ujjai közül a légáramlat kiszippanthatja a sót, borsot.

Többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni ezekről, kövesse a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!