szerző:
hvg.hu

A NASA New Horizons űrszondája egyelőre még távol van a Naprendszer szélétől, de a műszerei már most egy igen érdekes jelenség nyomaira bukkantak.

Fél éven át néma volt a Naprendszer szélén szolgálatot teljesítő New Horizons űrszonda, míg nem a nyár elején újra "felébresztették" őt a NASA kutatói. A cél akkor az volt, hogy a Kuiper-övben található Ultima Thule égitestet tanulmányozza, most azonban egy sokkal érdekesebb dologra bukkant az érzékelőivel. Egy "falra".

A Science News beszámolója szerint az űrszonda segítségével a kutatók végre tanulmányozhatják a Naprendszer szó szoros értelmében vett határát, amely 100-szor messzebb van a Naptól, mint a Föld. Ez az a hely, ahol a Napból érkező töltött részecskék kölcsönhatásba lépnek a csillagközi térből érkező töltetlen hidrogénnel.

A Napot úgy kell elképzelnünk, mint a Föld mágneses terét. A belőle kiáramló részecskék egyfajta buborékot hoznak létre – ez a helioszféra –, ezek határait pedig (ahol találkozik a csillagközi térből érkező részecskékkel) heliopauzának nevezzük.

©

A részecskék kölcsönhatása hozza létre a fent említett "falat", amely segít a beérkező ultraibolya sugarakat szétszórni. A Voyager-1 és a Voyager-2 30 évvel ezelőtt már detektálta a "falat", ám egészen mostanáig kellett rá várni, hogy egy újabb mérőeszközzel meg tudják vizsgálni.

A New Horizons Alice nevű eszköze tíz éven át, 2007 és 2017 között észlelte a Lyman-alfa vonal UV-sugárzását. Ez az a terület, ahol a Napból származó részecskék a hidrogénnel ütköznek. Ezt az UV-sugárzást az egész Naprendszerben "látni", ám a jelek szerint a heliopauzánál lévő hidrogénfal további UV-sugárzást bocsát ki.

A szakemberek azonban egyelőre még nem vetették el azt sem, hogy a galaxisban van egy erősebb UV-forrás, ami ezt a további sugárzást okozhatja. Hogy megbizonyosodjanak egyik vagy másik állításról, a New Horizons a jövőben évente kétszer további vizsgálatokat végez majd el.

A végső bizonyítékot az adhatja majd a fal létezésére, ha az űrszonda áthalad rajta. Ebben az esetben ugyanis az UV-sugárzásnak csökkennie kell, ami a fal jelenlétét támasztja alá. A Voyagerek már átlépték ezt a falat, a New Horizons viszont nagyjából 12 év múlva tenné meg mindezt. A kutatók bíznak benne, hogy akkor lesz még benne annyi energia, hogy vizsgálatokat tudjon végezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!