szerző:
hvg.hu

Az Egyesült Államokban novemberben tartanak félidős választásokat, aminél félő, hogy az oroszok (újra) bele akarnak nyúlni. A Facebook egykori biztonsági főnöke szólalt meg az ügyben.

Augusztus elején robbant a hír, mely szerint az egyik legfontosabb emberei (is) otthagyja a Facebookot. Alex Stamos a Facebook biztonsági főnöke volt, a kamu nyereményjátékokkal, egészségügyi, politikai és egyéb álhírekkel viszont nem tudott mit kezdeni. Távozása óta most először szólalt meg, és rögtön egy igen kemény dolgot állított.

Az Egyesült Államokban novemberben úgynevezett félidős választásokat tartanak, melyeken a szövetségi képviselőház egészét és a szenátus egyharmadát megújítják, és kormányzóválasztások is lesznek.

A szakember a Lawfare-ben jelentett meg egy hosszabb írást, ahol meglehetősen sötét jósolt a közelgő félidős amerikai választásokra nézve. Stamos szerint ugyanis már késő "megvédeni" az őszi voksolás tisztaságát. Mindezt arra reagálva írta, hogy a Microsoft talált hat olyan webcímet, ahonnan az orosz politikai adathalász támadások indulhatnak, a Facebook pedig letiltott 652 olyan hamis fiókot, ahonnan dezinformációs kampányt folytattak.

Stamos szerint mindez azt jelenti, hogy az orosz (és iráni) hackerek továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a választás befolyásolásán.

Szerinte a 2020-as választások tisztaságára kellene koncentrálni azzal, hogy az amerikai kormány lefogadja az úgynevezett Honest Ads Actet, vagyis azt a törvényt, amely a politikai hirdetések átláthatóságát tenné lehetővé. Ugyanakkor szerinte változtatni is kellene rajta, például, hogy a kampányhirdetésekre hogyan használhatják fel a szavazókról készült adatbázist. Emellett olyan kiberbiztonsági szervezet felállítását is sürgeti, amely képes lehet megakadályozni a választások meghackelését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Szakemberek mondják: a Facebook ráerősít az idegengyűlöletre

Érdekes kutatási eredményekről számoltak be a Warwick Egyetem tudósai: tanulmányuk szerint a Facebook hozzájárul a menekültek iránt érzett gyűlölet kialakulásához és erősítéséhez. Az ok egyszerű: sokan alternatív valóságként látják a közösségi oldalt és az ott megjelenő tartalmakat, még akkor is, ha azokból semmi nem igaz.

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Utakat zárnak le Győrben és Pécsett, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó