szerző:
Gécs Dániel

Hosszú ideje kísérletezik Watch nevű felületének széles körben való bevezetésével a Facebook. Amerikában régóta működik, s most itt a bejelentés: rövidesen mindenhol máshol fog.

Mark Zuckerberg egyik legfőbb célja, hogy videónézés terén is komoly befolyásra tegyen szert a Facebook, ennek érdekében az elmúlt időszakban több újítást is bevezettek. Az egyik ilyen volt, hogy elindították Watch nevű új felületüket, melynek működését a YouTube-hoz hasonló platformként kell elképzelni: a felhasználók videókat tölthetnek fel, profi és amatőr tartalomgyártók csatornáira lehet feliratkozni, a műsorokat pedig lájkolni és kommentelni is lehet.

A Watch "hibája" annyi volt, hogy kizárólag az Egyesült Államok területén volt elérhető, de a közösségi oldal szerdai, vagyis mai bejelentése szerint csütörtöktől az egész világra kiterjesztik. A lépéssel egy időben a tartalmak típusai is fokozatosan bővülnek majd, habár az ezzel kapcsolatos részleteket már korábban ismertette a Facebook: népszerű amerikai vloggereket igyekeztek, igyekeznek megnyerni maguknak, hogy a Watchra exkluzív videókat gyártsanak. Emellett háromperces híradók és klasszikus beszélgetős műsorok is lesznek, melyek közül néhány már most elérhető. Ilyen például Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith Red Table Talk című showja, amelyet indulás óta közel hárommillióan követtek be.

A Facebook a sportrajongókra is gondol, a Watch felületén ugyanis az amerikaiak már baseball-liga mérkőzéseit is nézhetik, de labdarúgásra, és az államokban nagyon népszerűnek számító amerikaifocira valószínűleg ugyancsak számítana lehet. A paletta igen széles, és mivel nagyon komoly projektként tekintenek rá, magától értődő, hogy olyan tartalmakat kell prezentálniuk, amelyek biztosan lekötik a nézők figyelmét, és amelyek hatására akár át is pártolnak valamelyik másik szolgáltatásról, mondjuk a YouTube-ról. Erre persze nem most, és nyilván nem is ennyi tartalommal van esély, de Zuckerbergék hosszabb távú célja egyértelműen ez.

A Watch mobilokról és a böngészős Facebookról is működik, hatalmas előnye pedig, hogy új alkalmazás telepítése nélkül, a közösségi oldal egy erre vonatkozó gombjáról használható: egy kis televíziót ábrázoló ikont kell keresni, mely az app felső menüsorában, rögtön a keresőmező alatt fog megjelenni. Ez a magyaroknál is így lesz. A vonatkozó bejelentés szerint a Watch emellett Apple és Samsung Smart TV-n, valamint Xbox One-on is fogható lesz, ahogy írtuk, szintén csütörtöktől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
1,7 milliárd forintot felejtett el valaki befizetni a NAV-nak

1,7 milliárd forintot felejtett el valaki befizetni a NAV-nak

Velencét elmossa az emelkedő tengerszint néhány évtized múlva

Velencét elmossa az emelkedő tengerszint néhány évtized múlva

Felrobbant egy krími iskolai menza, legalább tízen meghaltak

Felrobbant egy krími iskolai menza, legalább tízen meghaltak

Szuperolcsó új villanyautó 410 kilométeres hatótávval – ön lecsapna rá?

Szuperolcsó új villanyautó 410 kilométeres hatótávval – ön lecsapna rá?

Magyarul is nézhető a vicces holland műsor, amelyben Orbán és a Sargentini-jelentés a téma – videó

Magyarul is nézhető a vicces holland műsor, amelyben Orbán és a Sargentini-jelentés a téma – videó

A ceglédi kislány apja szerint gyermekét baleset érte, nem erőszakolták meg

A ceglédi kislány apja szerint gyermekét baleset érte, nem erőszakolták meg