szerző:
hvg.hu

Szergej Prokopjev Twitteren tette közzé azt a videót, amelyben nemcsak a (volt) lyukat mutatja meg, de azt is elmondja, miért nem igazak a sajtóban korábban megjelent hírek.

Különleges videóval jelentkezett be a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz asztronautája, Szergej Prokopjev a Twitteren. Az űrhajós megmutatta annak a lyuknak a helyét, amelyet még augusztus végén fedeztek fel a Szojuz oldalán, és az üggyel kapcsolatban eddig megjelent hírekre is reagált.

A Business Insider beszámolója szerint a hétfőn publikált felvételen jól látszik az űrállomás oldaán a fekete anyag, amit egy szövet mögé rejtettek el. A lyukat epoxigyantával átitatott anyaggal tömték be, így megszűnt az oxigén szivárgása az egységből. Az űrhajós szerint nem voltak valósak azok az állítások, amelyek szerint a lyukat az ujjukkal fogták volna be az asztronauták a végső javítás előtt. Helyette ragasztót és orvosi gézlapot használtak.

Az űrhajós emellett igyekezett megnyugtatni mindenkit: a nemzetközi űrállomáson továbbra is a legnagyobb békében dolgoznak együtt a kollégáikkal. Mindezt azért is jelentette ki, mert az orosz űrkutatási hivatal szerint az amerikaiak azt akarták elérni, hogy az oxigén szivárgása miatt ki kelljen üríteni a Nemzetközi Űrállomást.

Korábban egyébként azt feltételezték, hogy egy mikrometeor vágott lyukat az egységen, később azonban kiderült, belülről okozott sérülés miatt kezdett szökni a levegő a Szojuzból. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a gyártáskor keletkezhetett hajszálrepedés, amit azonban valaki megpróbált eltitkolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!