szerző:
hvg.hu

Ellopott egy Tesla Model 3-at, majd 1600 km-t autózott vele az a tolvaj, aki a mobiltelefonja segítségével nyitotta ki és indította be valaki más autóját.

Az eddig csupán elméleti veszélyként emlegetett eshetőség most a gyakorlatban is megtörtént: elloptak egy Tesla Model 3-at egy okostelefon segítségével, a Minnesota államban lévő Bloomingtonban található Mall of America bevásárlóközpontból. A dolog pikantériája, hogy a leuveni egyetem kutatócsoportja épp a napokban mutatta meg azt, hogy egy sérülékeny szoftver miatt mindössze fél percig tart elvinni egy Tesla Model S-t.

Most azonban még a sérülékeny szoftverre sem volt szükség. Egy, a számítógépes bűnözőkre specializálódott szakember szerint a tolvaj a Tesla ügyfélszolgálatánál elérte, hogy a szóban forgó Model 3 azonosítószámát adják hozzá a saját Tesla-profiljához. Ezek után már elég volt az is, hogy a tolvaj bejelentkezett a mobilján a Tesla-fiókjába, így kulcsok nélkül is el tudta vinni a kocsit – jelentette a Fox 9.

A beszámoló szerint a kocsit néhány nappal később a texasi Wacóban találták meg, mintegy 1600 km-re onnan, ahonnan ellopták. A tolvaj még a GPS-jeladót is kikapcsolta, így a töltőállomások alapján tudták csak meghatározni, nagyjából hol lehet az autó. A rendőröknek végül sikerült elkapniuk a bűnözőt.

A Tesla Model 3 egy autókölcsönző tulajdonában van, a cég vezetője szerint pedig a 21 éves elkövető korábban már hat alkalommal bérelt tőlük autót, mielőtt a szóban forgó Teslát ellopta volna. A cég vezetője szerint a tolvaj jól ismerte a kocsi biztonsági berendezéseit, ezért is gondolták azt, hogy ő lehetett a tettes.

A Tesla képviselője az Electrecnek úgy nyilatkozott, a tolvaj valószínűleg azért tudta ellopni a járművet, mert korábban már kibérelte azt, a mobilján pedig ott voltak a bérleti információk. A kölcsönző cég azonban ezt cáfolta, mint mondták: a bérlés után törölték a telefonos hozzáférést a kocsihoz.

A Tesla nemrég adott hozzá egy plusz biztonsági kört az autóihoz. Ezek alapján a sofőrnek szükség esetén egy PIN-kódot is be kell ütnie, mielőtt elindulna az autó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Ingyen megkaphatná a tízmilliós injekciót az izomsorvadásos kislány, de a NEAK visszadobta a kérelmet

Ingyen megkaphatná a tízmilliós injekciót az izomsorvadásos kislány, de a NEAK visszadobta a kérelmet

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan