szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig is lehetőségük volt a felhasználóknak arra, hogy bejelentkezzenek a Chrome böngészőbe, mostantól azonban ez automatikusan megtörténik. Sokan az adataikat féltik a Google-től, ami a Kínával való szövetkezés idején különösen nagy probléma.

Idén 10 éve, hogy a Google kiadta az első Chrome böngészőjét, a jeles évforduló alkalmából pedig közzé is tették a legújabb verziót, szám szerint már a 69.-et. Az új Chrome letisztultabb külsőt, okosabb jelszótárolási lehetőséget kapott – ezekről itt írtunk bővebben. És bár egy ünnepelt hibáit a születésnapján nem illik felsorolni, azért az is kiderült, van a böngészővel egy kis gond. Most pedig egy újabb problémára derült fény, ami már nem is annyira kicsi.

Korábban egyéni döntés volt, hogy a felhasználó bejelentkezik-e a böngészőben saját Google-fiókjába. A bejelentkezés lehetőséget ad arra, hogy szinkronizáljunk bizonyos adatokat, például böngészési előzményt vagy jelszavakat. Mindez azzal is jár, hogy a Google (rendszere) "rálát" ezekre az információkra.

A Google egy olyan funkciót épített a Chrome-ba, amely automatikusan bejelentkezteti a felhasználókat a böngészőbe, amint bejelentkeznek valamelyik Google-szolgáltatás fiókjába. Többen kikeltek az előzetes értesítés nélküli, automata beléptetés ellen. Matthew Green, az amerikai Johns Hopkins Egyetem professzora hosszú blogbejegyzésben írta le, miért is hozta meg emiatt azt a döntést, hogy szakít a böngészővel. A legnagyobb problémának nem is a konkrét újítást tekinti, hanem amire szerinte annak bevezetési módja rámutat: a Google saját kedve szerint bánik felhasználóinak adataival.

A vállalat szerint ezután sem kell senkinek tartania attól, hogy a Chrome leselkedik utána. Mert bár a bejelentkezés megtörténik, a felhasználók adatait még nem kezdi el a böngésző automatikusan továbbítani a Google szervereire – írta nyugtatónak szánt twitteres bejegyzésében Adrienne Porter Felt, a Google egyik fejlesztője, aki emlékeztet rá, hogy ehhez további két kattintással elérhető felhasználói engedélyezés szükséges.

A Google szerint a megoldás nemhogy veszélyes, hanem hasznos lehet: kiküszöbölhető vele az ugyanazon gépet használók adatainak összekeveredése. Például ha a felhasználó nem jelentkezett ki a böngészőjéből, a férje/felesége pedig így kezdi el használni a Google szolgáltatásait (kereső, YouTube, stb.), akkor a másik által keresett tartalmakhoz kapcsolódó hirdetések is megjelenhetnek majd, ami az eredeti felhasználónak jó eséllyel nem annyira lesz releváns.

Persze mindez még mindig nem magyarázat arra, miért nem szólt erről az újításról előzetesen a Google. Ez a "feledékenység" pláne akkor kínos, amikor a cég épp Kínával készül kooperálni.

Van rá lehetőség, hogy a felhasználók kikapcsolják a "kényszerített" bejelentkezést. Ehhez nem kell mást tenni, mint a chrome://flags//#account-consistency címet bemásolni a böngésző címsorába, majd a betöltődött lapon az Identity consistency between browser and cookie jar nevű menüpontnál átpöccinteni az alapértelmezett beállítást a Kikapcsolt állapotra.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Trump: Az a hihetetlen utazás, amelyet négy évvel ezelőtt együtt kezdtünk, még korántsem ért véget

Trump: Az a hihetetlen utazás, amelyet négy évvel ezelőtt együtt kezdtünk, még korántsem ért véget