szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világon először sikerült a csillagászoknak egy olyan holdat felfedezniük, amely egy távoli csillag körül keringő bolygóhoz tartozik. A kutatók szerint mindez mérföldkő lehet a bolygórendszerek kialakulásának megértésében.

A csillagászok régóta úgy sejtik, hogy az exobolygóknak – vagyis azoknak a bolygóknak, amelyek a Naprendszeren kívül, idegen csilagok körül keringenek – lenniük kell exoholdjaik. Ezek felfedezése azonban a rendelkezésre álló technológia miatt lehetetlen vállalkozás volt – idáig. A Columbia Egyetem két csillagásza, Alex Teachey és David Kipping azonban nemrég bejelentette: a világon először sikerült felfedezniük egy exoholdat.

A két kutató a Scienec Advances című szaklapban publikálta azt a tanulmányt, amley a Földtől mintegy 8 ezer fényévnyi távolságban lévő exoholdat írja le. Az égitest a Kepler-1625b jelű óriás gázbolygó körül kering, amely sokban hasonlít a mi Napunkhoz, de idősebb annál. Az exoholdat a hatalmas mérete miatt sikerült felfedezni, az ugyanis a bolygójához hasonlóan szinén gázóriás – ez azonban azt is jelenti, hogy az élethez szükséges feltételek nem adottak rajta.

"Ez az első eset, hogy Naprendszerünkön kívüli holdat észleltünk" – hangoztatta David Kipping, a Columbia Egyetem adjunktusa, aki Alex Teacheyvel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble és a Kepler űrteleszkópjai segítségével bukkantak az égitestre.

"Ha a Hubble megfigyelései megerősítik észlelésünket, akkor a felfedezés létfontosságú kulcsokat biztosít a bolygórendszerek fejlődésének megértéshez, és a szakembereket a holdak formálódásának elméleti újragondolására késztetheti" – tette hozzá a csillagász. A becslések szerint az exohold az általa kísért bolygó tömegének csupán 1,5 százaléka. Az óriás gázbolygó többszöröse a legnagyobb bolygóként számon tartott Jupiter tömegének. Ez az arány hasonló a Föld és a Hold tömegarányához. "A naprendszer mértékei szerint ez a hold nagy és különös" – mondta Kipping.

A kutatók a munkájuk során a Kepler űrtávcső által felfedezett mintegy 284 bolygóról származó adatokat elemezték ki. Ezek viszonylag nagy pályán keringenek a saját csillaguk körül, és legalább 30 napba telik, mire megkerülik azt. A megfigyelések során a szakemberek arra a pillanatra összpontosítottak, amikor a bolygó elhalad a csillaga előtt, elhomályosítva annak fényét. A Kepler-1625b esetében pedig egy különös anomáliára figyeltek fel.

A Kepler adatai alapján a kutatók lehetőséget kaptak arra, hogy 40 órán át figyeltjék a Hubble űrteleszkóp segítségével a bolygót és a csillagot. Ennek köszönhetően 19 órán át kísérték figyelemmel a bolygót még azelőtt, hogy elhaladt volna a csillaga előtt, majd további 19 órán át akkor, amikor épp elhaladt előtte.

©

A fény változása alapján kiderlüt, a bolygót egy másik égitest is követi. Ezt a jelenséget ugyan emléletileg más is okozhatta volna, ám erre utaló jelet eddig egyetlen egyszer sem talált a Kepler, így a szakemberek biztosak voltak abban, hogy exoholdat találtak. Az égitest nagyjából hárommillió kilométerre kering bolygója körül, ez körülbelül akkora, mint a Föld és a Nap közötti távolság.

Az exohold nagyobb mint a Naprendszer legnagyobb holdja, a Jupiter körül keringő Ganümédesz (Ganymedes), amelynek átmérője 5260 kilométer. Az exohold nagyjából akkora, mint a Naprendszer legkisebb gázbolygója, a Neptunusz, átmérője 49 ezer négyzetkilométer lehet. Mérete miatt a tudósok bizonytalanok abban, hogyan keletkezhetett ez a hold. "Ha megerősítjük létezését, az teljesen átrendezi annak megértését, miként keletkezhetnek a holdak és hogy miből állhatnak" – közölte Thomas Zurbuchen, a NASA misszióvezetője.

A kutatók úgy vélik, hogy már a jövő év elején meglesznek a pontosabb bizonyítékaik az exohold létezésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világgazdasági kilátások: elhúzódó kilábalás, vakcinában reménykedve

Világgazdasági kilátások: elhúzódó kilábalás, vakcinában reménykedve

A járvány miatt bezárkózó japánok robotokat kapnak, hogy ne legyenek egyedül

A járvány miatt bezárkózó japánok robotokat kapnak, hogy ne legyenek egyedül

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye