szerző:
hvg.hu

Két éve fejleszti saját mesterséges intelligencia-chipjét a Tesla, amely a hírek szerint biztonságosabbá és fejlettebbé is teszi majd az önvezető kocsikat. A munka vége Musk szerint karnyújtásnyira van.

Az elmúlt években az Nvidia segítségével próbálta tökélyre fejleszteni az önvezető autók navigálását a Tesla, ám néhány hónapja kiderült: a vállalat más megoldáshoz, pontosabban saját fejlesztéshez kíván inkább folyamodni.

A projekt akkor vált igazán gyanússá, amikor az Electrek cikke szerint Muskék csendben több AMD-alkalmazottat is felvettek, köztük a legendás mérnököt, Jim Kellert. Onnantól már nem nagyon kellett titkolni, min mesterkednek a Tesla háza táján, hiszen teljesen egyértelműnek látszott: a cég saját egység fejlesztésébe öli az időt. Az csak később lett világos, hogy az új chip az Nvidia-féle megoldáshoz viszonyítva 10-szer jobb a képfeldolgozás terén, így pedig biztonságosabb is: a 200 képkocka/másodperc üzemmód helyett Muskék csodafegyvere 2000 képkockát képes feldolgozni minden egyes másodpercben, sokkal gyorsabban képet kapva arról, mi van az autó előtt.

Ezen a téren lépett ma előre igen nagyot a Tesla, miután Elon Musk saját Twitter-oldalán tett bejelentése szerint mindössze 6 hónapra vannak attól, hogy gyártani kezdjék, és az új járművekbe már ezeket szereljék be.

Egy kérdésre Musk azt is elárulta, hogy a fejlesztéssel a kocsik számítási teljesítménye legalább 500 százalékkal lesz jobb, mint most, de nem zárta ki, hogy ennél sokkal jobb eredményeket is el tudnak vele érni. Egyértelműen mérföldkőnek tűnő fejlesztésről van tehát szó.

 

A már meglévő Tesla-tulajdonosok, akik az önvezető csomagot kérték autóikhoz, díjmentesen frissíthetnek majd az új egységre. Mindenki másnak nagyjából 5 ezer dollárba, vagyis kb. 1,3 millió forintba kerül majd az chip. Musk legalábbis ilyen árban gondolkodik egy másik bejegyzés szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Ijesztő jóslattal állt elő Elon Musk

Háttérbe szoríthatja a mesterséges intelligencia az emberi lényeket – véli Elon Musk. A milliárdos vizionárius szerint vagy megtanulunk valahogy közvetlen kommunikációba lépni a gépekkel, vagy azt kockáztatjuk, hogy amikor már elég fejlettek lesznek, irreleváns tényezővé válik számukra az emberiség, ezért eltörölnek minket.

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

A kopaszodás vagy a csuklóméretem miatt nem kellek a nőknek?

A kopaszodás vagy a csuklóméretem miatt nem kellek a nőknek?

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok