szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook néhány órával a fellebbezési határidő vége előtt jelentette be, nem fogadja el a brit adatvédelmi hatóság nyáron kiszabott büntetését.

Alig egy hónappal ezelőtt, október végén vált véglegessé az a büntetés, amit a Facebook kapott a brit adatvédelmi hatóságtól (Information Commissioner's Office, ICO) a Cambridge Analítica-botrány miatt. Mivel az adatszivárgás még az uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR bevezetése előtt történt, így "csak" 500 ezer fontot, vagyis nagyjából 183 millió forintot kell büntetésként fizetnie a Facebooknak. Ez így is a GDPR előtti szabályozás szerint kiszabható legmagasabb bírság. Úgy tűnik azonban, hogy Zuckerbergék nem törődnek bele a büntetésbe.

A BBC beszámolója szerint a Facebook fellebbez a döntés ellen. Érvelésük szerint mivel sehol sem találtak bizonyítékot arra, hogy a brit felhasználók kiszivárgott adataival valaki visszaélt volna, ezért a büntetés is indokolatlan. Az ICO szerint ugyanakkor az 500 ezer fontos csekket azért kapta a közösségi oldal, mert tett meg mindent azért, hogy az adatszivárgást megakadályozza.

A fellebbezésre egyelőre nem érkezett hivatalos válasz. A fellebbezési idő ma éjfélkor járt volna le, a Facebook így néhány órával ez előtt tette hivatalossá a bírsággal szembeni ellenvetését. Bár az bevett szokás, hogy egy fellebbezést az utolsó pillanatban nyújtanak be, könnyen lehet, hogy ezúttal azért történt mindez most, mert csak nemrég derült ki: mégsem hagyja ott a Facebookot a cég legfontosabb jogásza.

A Cambridge Analytica-botrányban összességében 1,1 millió brit felhasználó adata szivároghatott ki. A BBC szerint ezek után hosszú pereskedésre lehet számítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

„A királynő hihetetlenül sztoikus” – Erzsébet négy nappal Fülöp herceg halála után már dolgozik

„A királynő hihetetlenül sztoikus” – Erzsébet négy nappal Fülöp herceg halála után már dolgozik

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá