szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Véglegessé vált a brit adatvédelmi hatóság nyári döntése, így a Facebooknak 500 ezer fontot kell fizetnie a briteknek.

A brit adatvédelmi hatóság (Information Commissioner's Office, ICO) még nyár közepén jelentette be, hogy a maximálisan kiszabható büntetéssel, vagyis 500 ezer font (kb. 183 millió forint) megfizetésével sújtja a Facebookot. Az ok a Cambridge Analítica-botrány, amelyben valamivel több mint 1 millió brit felhasználó adatai szivároghattak ki – anélkül, hogy a felhasználók ebbe beleegyeztek volna, vagy tudtak volna a dologról.

Az ICO nyári döntése azonban még nem volt végleges, arra a Facebook is reagálhatott az elmúlt hónapokban. Az ügy azonban a BBC beszámolója szerint lezárult, így a végleges döntés értelmében maradt a korábban meghatározott 500 ezer fontos büntetés. Ezzel azonban még viszonylag "olcsón" megúszta a Facebook, a bírság ugyanis a GDPR életbe lépése előtt kiszabható maximális összeget jelenti, ami jóval magasabb is lehetett volna, ha a Cambridge Analytica-botrány néhány hónappal később robban ki.

Az indoklás szerint a Facebook nem tett meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljék az adatszivárgást, nem ellenőrizték le sem a platformot, sem a fejlesztők által írt alkalmazásokat. A becsélsek szerint világszerete mintegy 87 millió embert érintett az adatszivárgási ügy.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gécs Dániel Tech

Most derült ki, hogy egy facebookos kvízjáték miatt 120 millió felhasználó adata volt veszélyben

A Cambridge Analyticával kapcsolatos fiaskó után egy jóval hangsúlyosabb botrány kezd körvonalazódni a Facebooknál, miután kiderült, egy, a közösségi oldalon használható kvízjáték felhasználók tízmillióinak adatát tette közszemlére egy hiba miatt. A legsúlyosabb az egészben, hogy a problémát a platform saját, hibavadász programjával jelezték is a Facebook felé, de még egy hónap után sem tettek ellene semmit. És hogy miért? Mert Zuckerbergék közben a másik adatgyűjtési botrányt okozó üggyel voltak elfoglalva.