szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pixel Movers and Makers az 1976-tól elérhető műholdas adatokból készített egy animációt, ami az Antarktisz jégvesztését mutatja be.

Lassan nem telik úgy el hónap, amikor ne érkezne hír arról, hogy egy újabb jéghegy szakad le az Antarktiszról. Októberben például egy eddig soha nem látott jéghegyet szúrtak ki a NASA kutatói, néhány napja pedig egy akkora jégtömb szabadult el, mint fél Budapest. Mindezek igen meggyőző érvek a klímaváltozásra, ennek ellenére továbbra is vannak olyanok, akik ebben kételkednek, és szerintük csak azért hallani gyakrabban ezekről az esetekről, mert a média "felkapja" ezeket. Most egy videó is bizonyítja, milyen nagyot tévednek.

A klímaváltozás hatásainak animált bemutatásával foglalkozó Pixel Movers and Makers több mint 40 év adatait gyűjtötte össze, hogy megnézzék, milyen intenzitással szakadnak le és vándorolnak el a jéghegyek az Antarktiszról. És a végeredmény igen riasztó lett.

Az 1970-es években megjelent műholdas technika segítségével könnyűvé vált a jéghegyek nyomon követése. A videóban így minden olyan jéghegy szerepel, amelyik elég nagy volt ahhoz, hogy a világűrből is követni lehessen a mozgását.

A videón azt is jól látni, hogy a határ valamikor az 1990-es évek végén érkezett el, amikor egyik pillanatról a másikra rendkívüli módon felgyorsult az Antarktisz jegének feldarabolódása. Akkortól kezdve mintha rajzásnak indult volna a jég.

A jéghegyek nagyrészt az óramutató járásával ellentétes irányban indulnak el, és ha elkapja őket egy hullám, a nyílt óceán felé sodródnak. Ez történt a világ eddigi legnagyobb jéghegyének, a 2000-ben leszakadt B-15-nek több maradványával is.

A becslések szerint az Antarktisz 1992 óta 3 trillió tonnányi jeget veszített el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez