szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook már 2014-ben tudott arról, hogy esetlegesen rosszindulatú orosz tevékenység folyik a platformján, jóval azelőtt, hogy a tények nyilvánosságra kerültek – állította kedden egy brit parlamenti bizottság elnöke.

A közösségi oldalt üzemeltető amerikai óriáscég hónapok óta a brit képviselőház digitális ügyek, kulturális és médiaügyi bizottságának, illetve Damian Collins bizottsági elnöknek a célkeresztjében van az álhírek jelenségéről folyó vizsgálat keretében.

Collins kedden a közösségi háló egyik vezetőjétől kért magyarázatot a Facebook belső e-mailjeinek tartalmáról, amelyeket a Six4Three amerikai cégnél találtak egy feljelentést követően, és amelyekhez ritkán alkalmazott parlamenti eljárás során jutottak hozzá. A képviselő szerint az egyik emailben az áll, hogy a Facebook egyik mérnöke 2014-ben figyelmeztette a cégét, hogy orosz IP-címekről napi "hárommilliárd" információhoz férnek hozzá.

"Ha valóban hatalmas mennyiségű adatot bányásznak a platformról az IP-címek révén (...) ezt jelentették-e, vagy egyszerűen a szőnyeg alá söpörték a problémát? – kérdezte Damiens Collins Richard Allantől, a Facebook egyik alelnökétől. "Minden információ, amit látott, a legjobb esetben részleges, a legrosszabb esetben feltehetően megtévesztő volt" – válaszolta az alelnök, aki szerint az említett emailek "részlegesek" és "ellenőrizetlenek" voltak.

A brit parlamenti bizottság előtt Allan megismételte főnöke, Mark Zuckerberg döntését, hogy az ismételt kérések ellenére sem tesznek tanúvallomást parlamenti vizsgálatban.

©

A nemzetközi szolidaritás jelenként – szokatlan módon – argentin, brazil, francia, ír, lett és szingapúri képviselők is jelen voltak a keddi londoni bizottsági ülésen.

"Mialatt mi a telefonjainkkal és az alkalmazásaikkal szórakoztunk, demokratikus intézményeinket a jelek szerint kaliforniai milliárdosok klubja felforgatta" – jelentette ki Charlie Angus kanadai parlamenti képviselő a Facebook-vezetőnek.

Catherine Morin-Desailly francia szenátor botránynak nevezte a Facebook adatvédelmi politikáját, Eamon Ryan ír honatya pedig "alapvető igazságtalanságnak", hogy harmadik fél is hozzáfér a felhasználók adataihoz.

A Facebook idén több nagyon kellemetlen ügybe is belekeveredett. Előbb el kellett viselnie a 2016-os amerikai elnökválasztás során a platformján történt orosz beavatkozás vádjait (amelyek a hírek szerint 126 millió amerikait befolyásolhattak), majd a felhasználók adatait a tudtuk nélkül kihasználó Cambridge Analitica cég botrányát, később pedig egy biztonsági hibát, amelynek a következtében több millió felhasználó adatai kerültek illetéktelenek birtokába.

A közelmúltban a The New York Times által közölt vizsgálatból kiderült, hogy a Facebook megtévesztette a felhasználókat azzal kapcsolatban, hogy tudott az orosz beavatkozásról, és a Definers PR-cég szolgáltatásait vette igénybe, hogy a népharag elkerülése céljából, Soros György ügynökeinek bélyegezve járassa le a konkurenseit. Mark Zuckerberg azt állította, nem tudott róla, de az oldal egyik vezetője végül kitalált az ügyről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Hegyekben állnak a vakcinák a német raktárakban

Hegyekben állnak a vakcinák a német raktárakban

Ilyet még nem láttunk: sárga színű pingvint kapott lencsevégre egy belga fotós

Ilyet még nem láttunk: sárga színű pingvint kapott lencsevégre egy belga fotós