szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormányéhoz hasonló módszert alkalmazva igyekezett elterelni a figyelmet aktuális botrányairól a Facebook, mely a The New York Times egy cikke szerint egy pr-ügynökséget is felbérelt, hogy a hangoskodókat Soros György ügynökeinek bélyegezze.

Terjedelmes cikket közölte szerdán a The New York Times a Facebook első, igazán problémás éveiről, köztük a 2016-os amerikai elnökválasztás idején kirobbant botrány kevésbé ismert részleteiről. A mostani információk újdonsága, hogy a Facebook a magyar kormánytól sem idegen módszerhez nyúlt, hogy kritikusait elhallgattassa.

A lap cikkében szó esik arról, hogy a közösségi óriás egy pr-céget is felbérelt, hogy jó hírét megőrizze, illetve hogy a kritikusainak rossz hírét keltse. Akik akár az adatgyűjtés, akár más miatt rosszallóan nyilatkotak a Facebookról, arról az általuk megbízott ügynökség összeesküvés-elméleteket gyártott, és valamennyiüket a magyar származású milliárdos, Soros György embereinek állította be.

A nyomozás alapján a Facebook 2016-ban alkalmazta igazán lejárató eszközét, amikor az orosz befolyásolás miatti elnökválasztás során a fél világ rájuk figyelt. Ekkor fordultak a Definers Public Affairs (DPA) nevű tanácsadócéghez, mely az amerikai politikai életben való "munkálkodásáról" volt inkább ismert.

©

Az amerikai napilap szerint a DPA kétféle módszert alkalmazott. Egyrészt folyamatosan lejárató cikkeket publikáltak más technológiai vállalatokról, például a Google-ről és az Apple-ről, valamint ismert cégvezetőkről, hogy eltereljék a figyelmet a Facebook elnökválasztással kapcsolatos felelősségéről. Ezeket az írásokat egy híroldalnak tűnő, a NTKNetwork.com nevű oldalon jelentették meg, valóság azonban az, hogy az egész mögött a DPA állt.

A taktika másik része az volt, hogy az oldalt kritizáló csoportokat Soros Györggyel hozták összefüggésbe, azt a látszatot keltve, hogy a magyar származású milliárdos pénzeli a működésüket. Az amerikai újságírók között később terjedni is kezdett egy ezzel kapcsolatos dokumentum, szintén abból a célból, hogy befolyásolni próbálják őket, cikkükben pedig vele kapcsolatos, valótlan állításokat írjanak.

A cikk Chuck Schumer demokrata szenátor és Mark Zuckerberg különös munkakapcsolatáról is szót ejt, azt fejtegetve, Schumer hogyan vette elejét a kritikáknak és üzent politikustársainak, hogy azok ne a Facebook ellen, hanem inkább vele dolgozzanak egy jobb világ reményében. Azóta kiderült az is: Schumer lánya szintén a Facebook egyik alkalmazottja.

A Cambridge Analytica-botrány egy feledésbe merült részlete alapján egyébként mindez nem is annyira meglepő: miután kiderült, hogy a Facebook hanyagsága miatt tízmilliók adatait lehetett ellopni, a vállalat előbb letiltotta annak az embernek a Facebook-profilját, aki ezt nyilvánosságra hozta, majd perrel fenyegette meg azokat az újságírókat, akik írni mernek az esetről.

Soros György a januárban rendezett davosi világfórumon maga is nyíltan kritizálta a techóriásokat, köztük a Google-t és a Facebookot, mert a cégek szerinte komoly fenyegetést jelentek a társadalomra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Orbán: Két 14 év alatti koronavírusos gyerek van lélegeztetőgépen

Orbán: Két 14 év alatti koronavírusos gyerek van lélegeztetőgépen

256 újabb áldozata van a járványnak, 5300 fölött az új fertőzöttek száma

256 újabb áldozata van a járványnak, 5300 fölött az új fertőzöttek száma