szerző:
hvg.hu

A magyar kormányéhoz hasonló módszert alkalmazva igyekezett elterelni a figyelmet aktuális botrányairól a Facebook, mely a The New York Times egy cikke szerint egy pr-ügynökséget is felbérelt, hogy a hangoskodókat Soros György ügynökeinek bélyegezze.

Terjedelmes cikket közölte szerdán a The New York Times a Facebook első, igazán problémás éveiről, köztük a 2016-os amerikai elnökválasztás idején kirobbant botrány kevésbé ismert részleteiről. A mostani információk újdonsága, hogy a Facebook a magyar kormánytól sem idegen módszerhez nyúlt, hogy kritikusait elhallgattassa.

A lap cikkében szó esik arról, hogy a közösségi óriás egy pr-céget is felbérelt, hogy jó hírét megőrizze, illetve hogy a kritikusainak rossz hírét keltse. Akik akár az adatgyűjtés, akár más miatt rosszallóan nyilatkotak a Facebookról, arról az általuk megbízott ügynökség összeesküvés-elméleteket gyártott, és valamennyiüket a magyar származású milliárdos, Soros György embereinek állította be.

A nyomozás alapján a Facebook 2016-ban alkalmazta igazán lejárató eszközét, amikor az orosz befolyásolás miatti elnökválasztás során a fél világ rájuk figyelt. Ekkor fordultak a Definers Public Affairs (DPA) nevű tanácsadócéghez, mely az amerikai politikai életben való "munkálkodásáról" volt inkább ismert.

©

Az amerikai napilap szerint a DPA kétféle módszert alkalmazott. Egyrészt folyamatosan lejárató cikkeket publikáltak más technológiai vállalatokról, például a Google-ről és az Apple-ről, valamint ismert cégvezetőkről, hogy eltereljék a figyelmet a Facebook elnökválasztással kapcsolatos felelősségéről. Ezeket az írásokat egy híroldalnak tűnő, a NTKNetwork.com nevű oldalon jelentették meg, valóság azonban az, hogy az egész mögött a DPA állt.

A taktika másik része az volt, hogy az oldalt kritizáló csoportokat Soros Györggyel hozták összefüggésbe, azt a látszatot keltve, hogy a magyar származású milliárdos pénzeli a működésüket. Az amerikai újságírók között később terjedni is kezdett egy ezzel kapcsolatos dokumentum, szintén abból a célból, hogy befolyásolni próbálják őket, cikkükben pedig vele kapcsolatos, valótlan állításokat írjanak.

A cikk Chuck Schumer demokrata szenátor és Mark Zuckerberg különös munkakapcsolatáról is szót ejt, azt fejtegetve, Schumer hogyan vette elejét a kritikáknak és üzent politikustársainak, hogy azok ne a Facebook ellen, hanem inkább vele dolgozzanak egy jobb világ reményében. Azóta kiderült az is: Schumer lánya szintén a Facebook egyik alkalmazottja.

A Cambridge Analytica-botrány egy feledésbe merült részlete alapján egyébként mindez nem is annyira meglepő: miután kiderült, hogy a Facebook hanyagsága miatt tízmilliók adatait lehetett ellopni, a vállalat előbb letiltotta annak az embernek a Facebook-profilját, aki ezt nyilvánosságra hozta, majd perrel fenyegette meg azokat az újságírókat, akik írni mernek az esetről.

Soros György a januárban rendezett davosi világfórumon maga is nyíltan kritizálta a techóriásokat, köztük a Google-t és a Facebookot, mert a cégek szerinte komoly fenyegetést jelentek a társadalomra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Gundel Takács Gábor felméri, hol tart ma az általános tájékozottság

Gundel Takács Gábor felméri, hol tart ma az általános tájékozottság

Van kedvenc videója? Így csinálhat belőle egy kattintással képregényt

Van kedvenc videója? Így csinálhat belőle egy kattintással képregényt

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”