szerző:
hvg.hu

A tervek szerint az Európai Unió 2050-re teljesen zölddé válna, ehhez viszont óriási mennyiségű pénzre van szükség.

Hogy a klímaváltozásnak milyen hatásai lesznek, az attól is függ, mennyire képesek letörni az egyes országok a környezetszennyezést. Hasonló elv mentén gondolkodik az Európai Unió is, ennek kapcsán pedig egy komoly vállalást tettek.

A tervek szerint az EU 2050-re teljesen klímasemleges lesz, ami azt jelenti, hogy semmilyen üvegházhatású gázt nem bocsátanak majd a levegőbe. Mindez magában foglalná a megújuló energia szélesebb körű (80 százalékos) használatát, az átállást az elektromos szállításra, valamint a karbonmentes ipart is.

©

Maroš Šefčovič energiaügyi biztos szerint mindehhez komoly beruházások szükségesek. A számítások szerint évente mintegy 175–290 milliárd euróra (kb. 56,5 – 93,7 ezer milliárd forint) lenne szüksége a kontinensnek, ami első hangzásra rendkívül soknak tűnik. A szakemberek viszont bíznak benne, hogy a fosszilis tüzelőanyagok importjának és az egészségügyi kiadásoknak a csökkenése, valamint a hatékonyság növelése ellensúlyozni tudja ezt.

Mindez ráadásul erősítheti a gazdaságokat is: az 1990-es évek óta 22 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása, miközben a GDP 58 százalékkal emelkedett. Azt Šefčovič is elismerte, hogy az országok egyedül nem tudnák ezt végrehajtani, ezért az EU ösztönözni fogja a vállalatok támogatását.

©

Az EU-s országoknak emellett külön-külön is nehéz lesz az átállás. A németeknél az autóiparban lehetnek problémák, a lengyelek valószínűleg nehezen válnak majd meg a szénenergia használatától, de az Engadget összegzése megemlíti Magyarországot is, ahol, mint írják, a "nacionalista vezető, Orbán Viktor" mehet majd szembe a gazdaságpolitikai változásokkal.

Emellett az is kérdés, nem érkezett-e későn egy ilyen vállalás, a tudósok ugyanis már nagyon kongatják a vészharangot: sokkal rosszabb lehet a helyzet, mint ahogy azt eddig gondoltuk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Új taxiscég alakult Budapesten

Új taxiscég alakult Budapesten

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

A férfiaknak túlzottan nem kell félniük a nők hamis vádjaitól

A férfiaknak túlzottan nem kell félniük a nők hamis vádjaitól

Indul az újabb plakátkampány, most épp 1,7 milliárd forintért

Indul az újabb plakátkampány, most épp 1,7 milliárd forintért