szerző:
Bodacz Péter
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meglepő gyorsasággal döntött a kormány, hogy a jövőben nem veszi igénybe az orosz titkosszolgálati kapcsolatokkal vádolt kiberbiztonsági cég, a Kaspersky szolgálatait.

Miközben a magyar kül- és gazdaságpolitika nagy előszeretettel tesz baráti gesztusokat Oroszországnak, bizonyos kérdésekben inkább a hintapolitika tüneteit lehet felfedezni. Ennek legfrissebb példája, hogy Magyarország – túlteljesítve az Európai Unió kívánalmait – gyakorlatilag kitiltotta piacáról az orosz Kaspersky Lab nevű kiberbiztonsági vállalatot. Úgy tűnik, ezúttal nyugati szél fújja Orbánék vitorláját, aminek nemcsak biztonságpolitikai, hanem piaci okai is vannak.

A történet dióhéjban: júniusban az Európai Parlament kötelező érvénnyel nem bíró állásfoglalást fogadott el, amely „igazoltan rosszindulatúnak” minősítette a Kaspersky termékeit, és felszólította az Európai Uniót, hogy szakítson a céggel. Ennek szellemében a magyar kormány is hozott egy határozatot: az augusztus 13-án a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint az állami intézmények és állami cégek esetében szükséges a „szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása”. A programokkal kapcsolatos vizsgálatokat október 15-éig kell lefolytatni és erről tájékoztatni a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét. A lépésnek hidegháborús értelmezési lehetőséget ad, hogy az Egyesült Államok már tavaly szeptemberben úgy döntött, a felmerült biztonsági kockázatok miatt betiltja a Kaspersky vírusirtóinak használatát kormányhivatalaiban, s ugyanígy tett tavaly decemberben Nagy-Britannia is. A magyar kormány döntése ebbe a sorozatba illeszkedik.

Dolgozók a Kaspersky moszkvai irodájában. Képünk illusztráció.
©

A Kasperskyt korábban többször is megvádolták azzal, hogy az orosz titkosszolgálatoknak kémkedik. Tény, hogy Eugene Kaspersky, a társaság alapító-vezérigazgatója korábban a KGB ügynöke volt. Ám az erős titkosszolgálati kapcsolatokról szóló elképzeléseket egyszerre táplálja és árnyalja is, hogy izraeli kémek feltárták: az orosz hírszerzés arra használta a Kaspersky Lab infrastruktúráját, hogy egy amerikai nemzetbiztonsági alkalmazott számítógépéről szippantson fel érzékeny dokumentumokat. Magyarán a Kaspersky rendszereiben több ország ügynökei fogócskázhatnak.

A Kaspersky az unió lépésére válaszul felfüggesztette együttműködését az Europollal, amíg az Európai Parlament nem változtat az álláspontján. Eugene Kaspersky a reagálásában jelezte, hogy cége több mint két évtizede dolgozott az EU hatóságaival, illetve az Interpollal, aminek eredményeként már számos online bűnöző került rács mögé. A cég emellett a bizalmat is megpróbálná újjáépíteni, ezért Svájcba települ át. A Zürichben kiépülő új infrastruktúra a partnerek számára teljes transzparenciát garantál, és azt harmadik, független fél menedzseli majd, amely az adathozzáféréseket nagy részletességgel naplózza is, így később vitatott esetekben pontosan követhető lesz majd, történt-e problémás adatkiolvasás.

Bár az ügy tele van olyan politikai hívó szavakkal – Oroszország, kiberbiztonság, kémkedés, izraeli, amerikai és orosz titkosszolgálatok –, amelyek kitűnő táptalajául szolgálnak a világhatalmi törekvésekről szőtt elméleteknek, az információbiztonsági szektorban fellelhető hírek szerint valójában legalább annyira piaci harcról van szó, mint az „orosz veszély” kiiktatásának szándékáról. A történet ezen részében pedig mindössze annyi a csavar, hogy a piacon egyes országok nemcsak vevőként, hanem a szolgáltatói oldalon is megjelennek. Aminek létjogosultságát egyébként aligha lehetne megkérdőjelezni, mivel a nagy állami és közmű-infrastruktúrák információbiztonságáról is szó van. Mint arra Kocsis Tamás IT-biztonsági szakértő, a Secure Netvorx nevű társaság alapítója is figyelmeztet: a nagyvállalati megoldásokat szállító cégek, így például az amerikai Symantec és a McAfee mellett az olyan kisebbek, mint a német G Data, a spanyol Panda, a Romániából induló BitDefender vagy a szlovák hátterű ESET NOD32 Antivírus is megmozdultak a hírre.

A Kaspersky moszkvai irodájában. Árnyék vetült rá
©

De van egy másik, nemzetállami szinten érzékelhető törekvés is, ami legalább ennyire fontos motiváció lehetett: a német, az angol és a francia piacokon a hazai fejlesztésű megoldások támogatása már régóta egyértelmű. Ebbe a törekvésbe illeszkedik a német IT-Biztonsági Szövetség, a TeleTrusT létrehozása és a Security made in Germany kezdeményezés, amely kimondva-kimondatlanul egyfajta névjeggyé nőtte ki magát az elmúlt 13 évben. A TeleTrusT alapkritériumai között szerepel, hogy az adott cég székhelyének Németországban kell lennie, kutatás-fejlesztési tevékenységet helyben kell folytatnia. Ami nem is meglepő, hiszen a kiemelt védelmet igénylő iparban Németország uniószerte a legmeghatározóbb, és természetesen a nemzetbiztonsági szempontok sem elhanyagolhatók. Egy szó mint száz, a saját piac is óriási, miközben a német cégek magyarországi gazdasági jelenléte Orbán Viktor számára diplomáciai szempontból is fontos. A téma rendre előkerül a kormányfő és Angela Merkel német kancellár tárgyalásain.

Még ennek fényében is figyelemre méltó azonban, hogy a magyar kormány ebben a konkrét ügyben mennyire gyorsan és határozottan reagált az uniós iránymutatásra. Hogy miért, azzal kapcsolatban a név nélkül nyilatkozó kormányközeli forrásaink is inkább csak tippeltek. Többen azt tartják valószínűnek, hogy a kérdésben az európai – német – lobbinak engedelmeskedik a kormány, cserébe például a BMW debreceni beruházásáért, vagy más járműipari fejlesztésekért, amelyek jelentősen javítják a magyar gazdaság makroadatait.

Orbán Viktor facebookozik. Védőcsere
©

A kiberbiztonságban amúgy Magyarország pici és periferikus piacnak számít, arról tehát aligha van szó, hogy a Kasperskyt az ebben az üzletágban feltörekvő német cégek miatt kellene kiszorítani. Sokkal fontosabb lehet az orosz vállalat európai ellehetetlenítése, amiben tagállamként Magyarországnak is szerepe van, még ha csak csekély is – fejtette ki egyik forrásunk. Hozzátéve: bármi legyen is az uniós és hazai döntéshozók szándéka, színtiszta piacbefolyásolásról van szó. Ami az éves szinten legfeljebb néhány tízmilliárdos forgalmat lebonyolító magyar piacon akár még a hazai kiberbiztonsági cégek számára is kiugrási lehetőséget teremthetne. Feltéve, ha volnának köztük olyanok, amelyeknek a magyar kormány szívesen a hóna alá nyúlna. Ilyenről viszont – egyelőre – nem tudni.

Ami a magyarországi – s úgy általában – a kiberbiztonsági piaci viszonyokat illeti, a szektor nagyon gyorsan és hektikusan változik: a kis- és közepes vállalatok szinte évente váltogatják úgynevezett „végpontvédelmi szolgáltatójukat”, míg a nagyvállalatok 3–5 éves szerződéseket kötnek, majd rendszerint váltanak. Egy azonban biztos: a Kaspersky csak egy a számos szolgáltató közül, piaci részesedése pedig nem olyan nagy, hogy a helyét könnyűszerrel ne tudnák betölteni a versenytársak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!