szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy brit adatvédelmi szervezet jelentése szerint 34 androidos alkalmazásból 20 automatikusan, a szükséges engedélyek nélkül továbbít adatokat a Facebooknak. Ez pedig komoly probléma.

Hosszas előkészület után, tavaly májusban élesítették a GDPR néven ismertté vált új, EU-s adatvédelmi szabályzatot, a Facebook és a Google pedig az első nap komoly pofont kapott. És úgy tűnik, fog is kapni még.

A Privacy International nevű brit adatvédelmi szervezet derítette ki, hogy több népszerű androidos alkalmazás is a felhasználók megkérdezése nélkül továbbít adatokat a Facebook felé. A jelentés 34 appról tesz említést, ezek közül 20-ról derült ki, hogy adatkezelési szempontból problémásak.

A szervezet azt is nyilvánosságra hozta, hogy a vizsgált alkalmazások közül némelyik a látszatra sem tesz, ugyanis már az indítás után kapcsolatba lép a Facebook szervereivel, hogy adatokat továbbítson a felhasználóról.

A jelentés szerint az azonnal továbbított adatok között az app bezárásának, illetve megnyitásának száma mellett a felhasználó Google-azonosítója is szerepel. A Kayak nevű utazásszervező például azt is továbbítja a Facebooknak, hogy a felhasználó milyen repülőutakra keresett, és hogy az illetőnek van-e gyereke.

A jelentés szerint nem feltétlenül az adattovábbítással van gond, hiszen azt rengeteg alkalmazás csinálja. A probléma abból ered, hogy a vizsgált appok közül valamelyik egyáltalán nem kérdezi meg erről a felhasználót. Ez pedig a GDPR szigorú szabályába ütközik.

A szervezet azt is megállapította, hogy a felelősség elsősorban az appok készítőit terheli, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a problémában a Facebooknak is legalább akkora szerepe van. Főleg, hogy az engedély nélküli adattovábbításban azok is érintettek, akik nem rendelkeznek Facebook-fiókkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!