szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelek szerint a Google nem ússza meg, hogy ne kelljen felelnie a felhasználók nyomon követéséért. A kérdés csak az, mekkora lesz a büntetés.

Augusztus elején derült ki, hogy a Google képes nyomon követni a felhasználóit a Helyelőzmények funkcióval még akkor is, ha azt a felhasználók egyébként kikapcsolják. A cég néhány nappal később gyakorlatilag elismerte, hogy akkor is követik a júzert, ha az nem akarja. A jelek szerint viszont a dolog nem zárult le ennyivel, a cég súlyos bírság elé nézhet.

A Reuters beszámolója szerint az Európai Unió hét országa is panaszt nyújtott be a Google ellen a Helyelőzmények funkció miatt az Európai Fogyasztók Szövetségénél (European Consumer Organisation, BEUC). A beadvány szerint a Google megtévesztette a felhasználókat, és nem kínált valódi lehetőséget arra, hogy a követést teljesen leállítsák. Hogy hogyan lehet ténylegesen kikapcsolni, arról itt írtunk korábban.

A beadvány miatt azért aggódhat a Google, mert ha azzal elkezd komolyan foglalkozni az Unió, a tavasszal életbe lépett adatvédelmi rendelet (GDPR) miatt súlyos büntetésre számíthat. Ez a 2017-es pénzügyi adatok alapján 4 milliárd dolláros, vagyis nagyjából 1146 milliád forintos bírságot jelenthet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!