szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Csang'o-4 január 3-án landolt a Hold eddig fel nem fedezett oldalán, most pedig megjött az első videó is, amelyen a szonda holdjárója látható munka közben.

Fontos dátum volt 2019. január 3-a, hiszen ekkor érkezett meg a Hold Földről nem látható oldalára a Csang'o-4.

A Kínából december 8-án útnak indított szonda a tavaly júniusban pályára állított Csüecsiao (Szarka-híd) műhold segítségével meg is küldte az első jeleket, nem sokkal később pedig megjöttek az első fotók is.

Időközben a Holdjáró is "felébredt", amit először azért nem helyeztek működésbe az irányítók, mert a nap épp a landolás után ért a legmagasabb pontra a leszállási hely fölött, a forróság pedig vélhetően kárt tett volna az űreszközben. A roverhez tartozó leszállóegység azóta nemcsak panorámaképet, hanem "rendes" videót is közölt a kompról, amint az a Hold ismeretlen oldalán kalandozik.

A Csang'o-4 feladata többrétű lesz, segítségével alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyeléseket végeznek majd, illetve vizsgálni fogják a Hold felszínét, felszíni formáit, ásványi összetételét és más környezeti viszonyokat is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere

Meglepetés androidosoknak: több új funkció is érkezik még idén a telefonokra

Meglepetés androidosoknak: több új funkció is érkezik még idén a telefonokra

Minden állatnak jól állna, ha cicafeje lenne

Minden állatnak jól állna, ha cicafeje lenne