szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Napokkal az ügy kipattanása előtt tudomást szerezhetett az Apple arról, hogy súlyos biztonsági hiba van a FaceTime alkalmazásában. A gondot egy tinédzser fedezte fel, aki édesanyja révén fel is vette a kapcsolatot az Apple illetékeseivel, ám hiába, válasz nem érkezett.

Mi is beszámoltunk arról a súlyos, valószínűleg tömegeket érintő FaceTime-hibáról, amely miatt az Apple-nek is cselekednie kellett: kikapcsolták a csoportos beszélgetésre alkalmas funkciót, mert kiderült, hogy sokak lehallgathatóvá és megfigyelhetővé váltak általa.

A mindig precízen dolgozó Apple renoméját egy ilyen ügy aligha fogja befeketíteni, de ha azt is hozzávesszük, hogy már korábban tudhattak róla, nos, az sokkal nehezebb helyzetbe hozhatja őket. Ugyanis a Mashable (és több Apple-hírrel foglalkozó portál) szerint egy 14 éves fiatal, Grant Thompson még az ügy napvilágra kerülése előtt megpróbált kapcsolatba lépni a cupertinói céggel, hogy jelezze, súlyos gond van a FaceTime-mal. Az Apple azonban még csak reagálni sem volt hajlandó a megkeresésre.

A fiú édesanyja, Michele segítségét kérte (erről Twitter-bejegyzések is tanúskodnak), hogy valahogy értesítsék az Apple-t a kritikus problémáról. Még Tim Cooknak is üzentek a cégvezető Twitter-fiókját megemlítve, azonban ő sem méltatott válaszra. Ez azért is meglepő, mert ha ő maga nem is, de más, aki a fiókot szemmel tartja, biztosan láthatta a sok üzenet egyikét.

A család végül napokkal a sokadik e-mail elküldése után keltette fel az Apple figyelmét, de érdemi reakció még akkor sem érkezett, válaszként csupán annyit írtak: a fiú regisztráljon fejlesztőként, és akkor majd bejelentést tehet a felfedezéséről. Ezt állítása szerint ugyancsak megtette, de addigra már késő volt.

Ritka pillanat ez az Apple életében, hiszen a gond miatt kétszer is megüthetik a bokájukat: egyrészt azért, mert ellenőrizetlenül élesítettek egy láthatóan problémás funkciót, másrészt a megkeresést sem sikerült Apple-hez méltó módon kezelni. Ez is csak azt erősíti: vége az Apple második aranykorának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 17 milliárdos lélegeztetőgép-biznisz elnyerője kutatásba fektet

A 17 milliárdos lélegeztetőgép-biznisz elnyerője kutatásba fektet

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Kazahsztán elkezdi az orosz vakcina gyártását, jövőre tömegesen oltanak is

Kazahsztán elkezdi az orosz vakcina gyártását, jövőre tömegesen oltanak is