szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy, a FaceTime-ot érintő súlyos szoftverhiba miatt szinte bármelyik iOS-eszköz által lehallgatható a másik fél és környezete. A gond nagyobbik része, hogy ehhez válaszolni sem kell a hívásra. Az Apple ideiglenesen kikapcsolta a csevegő problémás funkcióját.

Az Apple korábban toronyház méretű plakáton szúrt oda ellenfeleinek, mondván: náluk biztos nem fordul elő olyan adatgond, mint amilyet a Google- és a Facebook-felhasználóknak kellett elszenvedniük az elmúlt hetek során. Nos, az utóbbi órák történései alapján több mint valószínű, hogy módosítani kell majd azt a bizonyos hirdetést.

Kiderült ugyanis, hogy az iOS védjegyének számító FaceTime egy súlyos hiba folytán lehetőséget ad a távoli hallgatózásra, sőt: a másik akár meg is figyelhető, mindehhez ráadásul fogadni sem kell hívást, a folyamatos csörgés ellenére is láthatóvá és lehallgathatóvá válik az illető és eszközének környezete. A hiba az Engadget cikke szerint az iOS 12.1 vagy későbbi rendszerverzióval rendelkező mobilokat és a Mojave-t futtató Mac számítógépeket is érint.

A gondról elsőként a Twitteren kezdtek bejegyzések terjedni, de azt több portál, köztük a Mashable újságírói is reprodukálták. Utóbbiak azt tapasztalták, hogy már röviddel a csörgés megkezdése után hallani lehetett a másik oldalról beszűrődő hangokat. A hiba érdekessége, hogy a másik fél szintén hallotta a kezdeményezőt, de úgy, hogy saját készülékén továbbra sem fogadta a hívást.

A The Verge azt írja, a hiba felfedezését követően az Apple ideiglenesen kikapcsolta a program csoportos hívásokra vonatkozó funkcióját, ugyanis több mint valószínű, hogy a probléma gyökere ott található. A cég közlése szerint a gondot szoftveres frissítés révén még a héten orvosolják, ennek időpontja azonban még nem ismert.

A probléma igen kínos, ugyanis a konferenciahívásokhoz hasonlító funkció bevezetését korábban ismeretlen okok miatt elhalasztotta az Apple, és csak később, az új oprendszerek első nagyobb frissítésekor aktiválta azt.

Hogyan tudom kikapcsolni?

Bár az Apple lehetetlenné tette a hallgatózást a szolgáltatás korlátozásával, érdemes felhasználói oldalról is cselekedni és minden eszközön kikapcsolni a FaceTime-ot. Ehhez a következőket tegye: iPhone-ján vagy iPadjén a Beállítások között keresse ki a FaceTime-ra vonatkozó opciót, majd állítsa azt kikapcsolt állapotra. Mac számítógépek esetében az alkalmazáson belül a FaceTime kikapcsolása parancsot kell választani. A szolgáltatásból való kijelentkezéshez a FaceTime/Beállítások/Kijelentkezés lehetőséget keresse.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elutasította a rendőrség a percenként egymillió forintért készült műsorral kapcsolatos feljelentést

Elutasította a rendőrség a percenként egymillió forintért készült műsorral kapcsolatos feljelentést

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt