Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A garázscégből rövid idő alatt a világ egyik legfontosabb informatikai vállalatává növő Apple életében évek vergődése után a cég élére visszatérő Steve Jobs hozta el a második aranykort. Az iPhone-nal, amely ugyan még mindig egy nagyon népszerű telefon, de most már messze nem az az elejthetetlen csodavad, ami néhány éve még feltétel nélkül termelte a dollármilliárdokat.

Az utolsó két év több, az iparági várakozásoktól elmaradt negyedéves teljesítménye után az Apple kedd éjjel közzétett pénzügyi jelentése most már tényleg egyértelműen jelzi: valami véget ért. Ez persze egyáltalán nem érte meglepetésként a piacot, az elmúlt időszak figyelmeztető jelei után maga az Apple tette ki a felkiáltójelet akkor, amikor bejelentette, hogy hosszú évek után többé nem közli készülékei eladási darabszámait. Vannak cégek, melyek eleve nem közölnek ilyesmi adatokat, de ha valamelyik vállalat a korábbi bőbeszédűség után vált titkolózásba, az ritkán jelent jót.

A tavalyi év utolsó, negyedik negyedévéről szóló jelentés az Apple naptárjában első negyedévesnek számít, mégpedig éppen azért, mert a karácsonyi szezont is magában foglaló három hónap a cég szempontjából a kereskedelmi év igazi kezdete – klasszikusan ilyenkor fogy a legtöbb termék. Ez valószínűleg most is így lehetett. Közölt adatok hiányában nem tudhatjuk, azt viszont könnyedén kilogikázhatjuk, hogy ha a bevételeket régóta hajtó iPhone-ok árszintjének jelentős növelésével együtt is éves szinten 5 százalékkal csökkent a bevétel, akkor ott bizony a korábbinál jóval kevesebb telefon fogyott.

Tim Cook jelenlegi vezérigazgató egy, az Apple első aranykorából megidézett termékkel
©

A 84,3 milliárd dollár még így is rengeteg, de a 88,3 milliárdos egy évvel korábbinál a befektetők számára azért érezhetően rosszabbul hangzik. (Még a közel 19,96 milliárd dolláros profittal együtt is.) Ráadásul egy évvel ezelőtt már azt is úgy érte el a cég, hogy a három hónapnyi időszakban egymillióval kevesebb iPhone-t adott el, mint a korábbi karácsonyi szezonban. Ez akkor 77,3 millió darabot jelentett – nem lennénk meglepve, ha a friss adat inkább már csak 75 millió környékén lenne.

Nem véletlen, hogy a közreadott sajtóközlemény alcímében nem telefonjait emlegeti az Apple, hanem azt, hogy szolgáltatásai és Mac számítógépei jól futottak. A különféle szolgáltatásokból – azaz például az App Store appeladásaiból, az Apple Musicból vagy az iCloudból – származó bevétel egy év alatt 19 százalékkal nőtt, és már 10,9 milliárd dollárnál tart. Az iPad-eladások 17 százalékkal több bevételt termeltek, a Mac gépek 9 százalékkal többet, az Apple Watch és más kiegészítők pedig 33 százalékkal több pénzt hoztak a konyhára.

Az aktuális iPhone-modellek
©

Az iPhone-eladások darabszáma helyett az Apple azt elárulta, hogy 900 millió aktívan használt telefonja van a világon. Ezek lehetnek majd a szolgáltatásértékesítés további motorjai, ekkora bázis esetén biztosnak látszik, hogy lassú erodálódás mellett is még sokáig hoznak majd pénzt a konyhára a készülékekre megvásárolható alkalmazások és Apple-szolgáltatások.

Mindent számba véve az Apple nem túl bizakodó a folyó – 2019-es első, az ő számításaik szerint második – negyedévvel kapcsolatban. Míg 2018 első három hónapjában 61,1 milliárd dollárnyi pénz folyt be az Apple bankszámláira, az idei év első szakaszára már csak 55-59 milliárd dollár közti bevétellel számolnak.

Ez a „csak” persze még mindig határozottan idézőjelek között értendő, hiszen rengeteg pénzt. De azt jól jelzi, hogy vége annak a kornak, amikor az Apple úgy mutathatott be majdnem bármilyen áron majdnem bármit, hogy biztos lehetett a sikerben. Az iparágat közelebbről figyelők már régóta jelzik a potenciális veszélyt, és úgy tűnik, az Apple kénytelen lesz valamit kitalálni, ha ismét szeretné rávenni emberek tömegeit arra, hogy következő telefonjuknak iPhone-t válasszanak, és azt egy-két évente hajlandók is legyenek cserélni – egy újabb iPhone-ra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó

700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó

A kormány lehetőséget ad magának, hogy őszig fenntartsa a veszélyhelyzetet

A kormány lehetőséget ad magának, hogy őszig fenntartsa a veszélyhelyzetet

Csütörtökön ingyen utazhatnak a BKK-járatokon az autósok

Csütörtökön ingyen utazhatnak a BKK-járatokon az autósok